Međunarodna podrška sindikatu Krušika

BEOGRAD

Svetski sindikat IndustriALL i Evropski sindikat industriAll podržali su sindikat Nezavisnost u valjevskom Krušiku i pozvali poslovodstvo te državne kompanije da „prestane sa zastrašivanjem članova sindikata i kršenjem prava na slobodu udruživanja i kolektivnog pregovaranja“, objavio je sajt Nezavisnost.org.

U pismu upućenom potpredsedniku Vlade i iministru odbrane Milošu Vučeviću, ministru rada Nikoli Selakoviću i direktorki Krušika Jovanki  Andrić, izražena je „duboka zabrinutost povodom informacija o sukobu u Krušiku“.

„Obavešteni smo da je rukovodstvo kompanije pokušalo da odvrati radnike da se učlane u sindikat. To je očigledno kršenje ciljeva konvencija MOR 87 i 98 o slobodi udruživanja i kolektivnom pregovaranju. Srbija je ratifikovala obe ove konvencije, koje je MOR klasifikovao kao dve svoje ključne konvencije, jer propisuju osnovna prava radnika i njihovih sindikata“, navodi se u zajedničkom pismu asocijacija IndustriALL Global Union iIndustriAll Europe.

U pismu se dodaje „da se čini da pragovi u srpskom zakonu za formiranje sindikata nisu u skladu sa ciljevima ovih konvencija“, te da „uznemiruje procedura koju primenjuje dotična državna kompanija“ (Krušik).

Ukazujući da je sindikat Nezavisnost, u skladu sa srpskim propisima, poslovodstvu Krušika dostavio potreban broj članskih prijava radi dokazivanja sindikalne reprezentativnosti, da bi zatim pravna služba kompanije pristupila pojedinačnoj proveri ličnog opredeljenja radnika da se učlane u sindikat ispitujući ih kada su i zašto potpisali pristupnice.

„U znak solidarnosti sa radnicima kompanije, u pogledu univerzalnih prava radnika da kolektivno brane svoje interese, želimo da izrazimo svoje nezadovoljstvo ovim neprihvatljivim dešavanjima. Pozivamo vas da istražite ovaj slučaj i potražite brzo rešenje za sukob. Izražavamo i nadu da će se izbeći ovakve opstrukcije protiv formiranja sindikata u vašoj zemlji“, ističe se u pismu sindikalnih aocijacija koje, kako se navodi, predstavljaju milione radnika u proizvodnim industrijama širom sveta.

Dve međunaodne sindikalne federacije će „pomno pratiti dalji razvoj događaja u ovom slučaju“, navodi se na kraju pisma koje su potpisali generalni sekretar IndustriALL Global Union Atle Hoie i generalna sekretarka Insustiall Europe Judit Kirton-Darling. (kraj) UGS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare