Medicinski, Elektronski i Filozofski su izbor đaka generacije u srednjim školama

NIŠ

Učenici generacije srednjih škola u Nišu ovih dana dobijaju nagrade za uspeh koji su postigli tokom školovanja. Vredno su radili četiri godine, takmičili se, donosili nagrade svojim školama i Gradu koji se ponosi njima, u njihovim đačkim knjižicama nanizane su sve same petice, za njima je period đačkog doba, a pred njima budućnost o kojoj oni ovih dana oslučuju birajući fakultete na kojima će nastaviti svoje obrazovanje. Najbolji među najboljima uglavnom su se opredelili za  Medicinski, Elektronski, Mašinski ili Filozofski fakultet. Neki od njih će studije nastaviti i van Niša zbog izbora fakulteta, a oni koji su se sa svetskih takmičenja vraćali sa medaljama dobili su stipendije i sa prestižnih svetskih univerziteta.

                           Aleksa Đorđević  je učenik generacije Gimnazije „Svetozar Marković“. Gimnaziju je završio kao đak specijalizovanog odeljenja za darovite matematičare. Javnost ga zna po nagradama sa mnogih takmičenja u zemlji, ali su njemu najdraže one koje je doneo sa svetskih, evropskih ili balkanskog takmičenja. Za razliku od svojih vršnjaka Aleksa studije nastavlja van Niša ali i van Srbije. Upravo ovih dana je dobio poziv sa Oksforda sa punom stipendijom.

                           „Na oksfordu ću studirati matematiku, a prijavio sam se ne nadajući se previše, tek da se jednog dana ne kajem zašto nisam pokušao. Pokušaj je urodio plodom i već 1.septembra biću u Engleskoj“, kaže Aleksa i dodaje da će nakon završetka studija da se vrati.

                           Njegov drug iz škole Atanasije Ljubenović je takođe učenik generacije Gimnazije „Svetozar Marković“. Prva je generacija u  odeljenju iz programa internacionalne mature. Njegov izbor je nešto drugačiji.

                          „Prijavio sam se za polaganje prijemnog ispita na Medicinskom fakultetu u Nišu. Dobro sam se pripremio i za prijemni ispit jer mi je želja da dobijem indeks ovog fakulteta. Opredelio sam se za Medicinski fakultet jer sam uvek imao afiniteta prema medicini i to me na neki način ispunjava. To je human posao i zato želim time da se bavim“, kaže Atanasije.

                          Milja Šuša je maturantkinja Medicinske škole „Dr Miodrag Lazić“ u Nišu. Pobednik je ovogodišnje Književne olimpijade i njen izbor fakulteta je pomalo neočekivan budući da je četiri godine izučavala medicinu. Uprkos očekivanjima da će se naći u slušaonicama Medicinskog fakulteta ona je odabrala Filozofski.

                          „Studiraću književnost, već sam predala dokumenta na Filozofskom fakultetu. To je nešto što me je oduvek privlačilo, čitala sam još kao devojčica, a ovo je trenutak da ostvarim svoj dečiji san. Na osnovu nagarde koju sam osvojila na Književnoj olimpijadi, oslobođena sam prijemnog ispita tako da ću leto provesti mirno“, objašnjava Milja.

                          Učenica generacije Gimnazije „9.maj“ je Mina Đorđević.Ona se opredelila za Elektronski fakultet.

                           „Već sem predala dokumenta a odabrala sam Elektronski fakultet u Nišu. Matematika mi dobro ide i oduvek sam želela da studiram nešto što je povezano sa matematikom. Osim toga, sa diplomom ovog fakulteta sada se lakše dolazi do posla jer se radi o zanimanjima sadašnjeg trenutka i budućnosti. Osim toga na fakultetu postoje velike mogućnosti za usavršavanje još tokom studija što me dodatno motiviše“, ističe Mina.

                              Jelica Đokić je učen generacije Građevinske škole „Neimar“ sa smera geodetski tehničar-geometar.

                                  „Planiram da upišem fakultet sa istim smerom, ali zbog toga moram da odem  za Beograd, Novi Sad ili Suboticu. Odlučila sam se Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i već sam predala dokumenta. Prijemni je 28.juna, pa videćamo kako će sve proći. Nadam se najboljem, a potrudiću se da opravdam titulu učenika generacije“, kaže Jelica.

                                   U Ekonomskoj školi đak generacije je Nevena Ksrtić. Očekivano je da odabere Ekonomski fakultet, ali je ona odlučila drugačije.

                                   „Verovali ili ne ali prijavila sam se za polaganje prijemnog ispita na Elektronskom fakultetu. Verujem da su svi iznenađeni, ali ja smatram da se ekonomija i elektronika dobro kombinuju. Podršku sam dobila i od razrednog starešine tako da to nije olako doneta odluka. Verujem da ću sa diplomom Elektronskog fakulteta lakše da dođem i do sigurnog posla“, mišljenja je Nevena.

                                Nemanja Milenković je završio smer za elektrotehničara računara u ETŠ „Nikola Tesla“. Najbolji je đak u svojoj generaciji, a njegov izbor je Mašinski fakultet.

                                  „Želim da postanem mašinski inženjer jer se ovo zanimanje, posle toliko godina ponovo vraća. Trađeni su na tržištu rada, lakše ću doći do posla, na fakultetu mi se pruža mogućnost za dobru praksu u kompanijama“, zaključuje maturant ETŠ „Nikola Tesla“.

                                 Milica Milosavljević je učenik generacije Škole mode i lepote. Zaljubljena je fiziku pa je to i njen izbor za budućnost.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare