Matić: Važno da je Viši sud u Vranju zasedao

VRANJE

Mislim da je izuzetno važno što je održano zasedanje veća Višeg suda da se praktično pokaže efikasnost suda, bez obzira što se dogodio ovaj nesvakadšnjih događaj i skandal sa nestankom spisa iz predmeta ove žalbe pre desetak dana rekao je član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić posle zasedanja sudskog veća po žalbi advokata Dejana Nikolića Kantara na osuđujuću predusu orvostepenog sida u tom gradu zbog pretnji izrečenih na suđenju

” Veoma je važno da je i Ministarstvo pravde reagovalo na pravi način sa donošenjem odluke da se sprovede nadzor nad Višim sudom kako bi se utvrdilo činjenično stanje šta se dogodilo sa nestankom ovog predmeta”, dodaO JE MATIĆ.

Po njegovim rečima “od samog početka i prvog suđenja stalno postoje različite opstrukcije i veoma često su vezane za, da tako kažem, advokatske igre i povlačenje ovlašćenja i zastupanje, itd. Naravno, bilo je veoma često opstrukcije i u dolasku optuženog na samo suđenje. Prošli put, kada je doneta prvostepena presuda, bilo je potpuno jasno da u tom zdravstvenom obraćanju piše da je u pitanju preporuka lekara, da je Dejan Nikolić mogao da bude sproveden, a danas odbrana kaže da je za to ako nije sproveden, a mogao je, odgovoran upravnik zatvora sa svojim tumačenjem. Dakle, ovde imamo neku određenu vrstu kao nekog dogovora između zdravstvene ustanove, upravnika zatvora i advokata kako bi se ovaj sudski postupak i sve ono vezano za Dejana Nikolića Kantara odužilo na maksimalno upravo zbog toga što svi znamo da on treba 17. avgusta da izađe sa izdržavnja kazne zatvora za ugrožavanje bezbednosti i nasilja prema OK radiju”, rekao je Matić.

On smatra da je “veoma važno da se pokaže efikasnost suda”.

“Očekujem da će biti doneta i konačna presuda, a nadam se i da će ona biti potvrđujuća. Važno je i da stignu najzad i spisi iz Specijalne bolnice iz Beograda sa veštačenjem stanja Dejana Nikolića, kako bi se i u ostalim sudskim procesima mogla eliminisati ova stalna pojava, stalno stizanje određenih mišljenja iz lokalnog zdravstvenog centra o tome da on nije u mogućnosti da prisustvuje suđenju ili da on ima neke zdravstvene probleme, pa onda to upravnik zatvora tumači da li je moguće ili ne”, dodao je Matić.

” Ovde, kao što znate, ima još suđenja za ugrožavanje bezbednosti načelnika Policijske uprave Živkovića, 14. avgusta se održava to zasedanje i u tom procesu je traženo veštačenje i ja se nadam da će ono stići iz Centralnog zatvora, dakle iz specijalne bolnice. Mislim da je i za pravosudni sistem veoma važno da se razreše sve ove nedoumice vezane za slučaj Dejana Nikolića Kantara koje se ponavljaju i pojavljuju tako iznenada. Stvarno pomislite da će se ući u neki normalan tok sudskog procesa, kao što znate podignuta je još jedna prijava odnosno optužba za pretnje zaposlenom u Centralnom zatvoru u Beogradu, te pretnje su takođe vrlo drastične i upućene su državnom službeniku i to suđenje se očekuje u oktobru u Drugom opštinskom sudu u Beogradu. Dakle, imamo čitav jedan niz istog krivičnog dela koje se ponavlja u proteklih godinu ipo dana i ja verujem da su toga svesni i oni koji će odlučivati u ovim sudskim procesima i da će pravosuđe pokazati onu zdraviju stranu i svoje bolje lice, jer se tako jedino građani mogu osećati slobodni, a novinari slobodniji da obavljaju svoj posao”, zaključio je Matić. (kraj) LJS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare