Masovno kršenje radnih prava

BEOGRAD

Kada se sagleda situacija u oblasti ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava u 2021. godini zaključak je da je Srbija još daleko od trenutka u kom bi se moglo reći da se ova prava poštuju i uživaju u svom punom obimu, navodi se u Izveštaju Inicijative A 11 o stanju ovih prava građana Srbije „Iskrivljena slika”, koji je danas predstavljen.

O tome svedoče, kako se navodi u Izveštaju o stanju ekonomskih i socijalnih prava, različiti slučajevi direktnih kršenja ekonomskih i socijalnih prava, kao i analiza pojedinih propisa koji dodatno otežavaju ili onemogućavaju ostvarivanje tih prava za neke od najugroženijih građana u Srbiji.

Predstavnik A 11 – Inicijative za ekonomska i socijalna prava Danilo Ćurčić ocenio je da nema velikog napretka kada je u pitanju stanovanje.

On je rekao da i dalje u Srbiji ima mnogo neformalnih romskih naselja u kojima najčešće nema nikakvih uslova za adekvatno stanovanje.

“Sistem socijalnog stanovanja je praktično nepostojeći”, istakao je Ćurčić i naveo da često sve zavisi od međunarodne donatorske pomoći.

On je naveo da, na primer, u beogradskom naselju Kamendin 60 porodica živi godinama bez struje, a protiv više od 200 porodica su pokrenuti izvršni postupci, jer ne mogu da plaćaju račune za Infostan.

“Možemo da očekujemo da će troškovi stanovanja generalno rasti za sve, ne samo za najugroženije, i da će, verovatno, u narednom periodu biti još više problema vezano za nemogućnost plaćanja računa, postupke iseljenja”, rekao je Čurčić.

Ćurčić je, govoreći o obrazovanju, naveo da su, kada je u pitanju onlajn nastava, najugroženija
najsiromašnija deca, zato što nemaju Internet, struju, računare ili zato što “njihovi roditelji ne mogu da preuzmu ulogu nastavnika zato što rade ili nisu kompetentni za to”.

Milica Marinković, jedan od autora Izveštaja, rekla je da je tokom 2021. godine došlo do “masovnog kršenja radnih prava”, kao i da su zakonodavne aktivnosti države vodile “smanjenju obima tih prava” i kao primer navela nov zakon o sezoncima.

Ona je rekla da je i pandemija korona virusa uticala na oblast rada, najviše kroz zdravlje i bezbednost na radu.

Milijana Trifković, iz Inicijative A 11, rekla je da 2021. godine ni u oblasti socijalne zaštite nije bilo napretka i dodala da je jedan od ključnih problema to što je iznos novčane socijalne pomoći nedovoljan za pokrivanje osnovnih troškova.

Ema Stepanović, jedan od autora Izveštaja, rekla je da je država u 2021. godine povećala ulaganje u zdravstveni sistem, ali je ulagala uglavnom u infrastrukturu, kao što je izgradnja kovid bolnica.

Ona je kao jedan od strukturnih problema koji utiču na funkcionalnost tog sektora, navela nedostatak zaposlenih zdravstvenih radnika.

Stepanović je ukazala na to da osobe koje nemaju dokumenta imaju problem kada je u pitanju pružanje zdravstvenih usluga, i dodala da su to uglavnom beskućnici, Romi, interno raseljene osobe.

Ona je kao primer navela trudnice koje nemaju dokumenta i dodala da državne zdravstvene ustanove vrlo često odbijaju da im pruže usluge, pa i kada je u pitanju porođaj.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare