Markov Uberto u komičnoj operi „Služavka gospodarica“ osvojio nišku publiku

NIŠ

Još kao student pristupio sam  Akademskom horu na početku kao član,  a tokom vremena počeo sam i sa solo nastupima sa njima. U jednom  momentu su se ispunili uslovi da postanem i asistent dirigentu Zoranu Stanisavljeviću i počeo sam da se bavim  i pedagoškim radom što mi jako znači zbog toga što se pedagogijom bavim i na fakultetu”, kaže Marko Milisavljević koga je niška publika nedavno mogla da vidi u ulozi Uberta, džangrizavog neženje u komičnoj operi „Služavka gospodarica“ u produkciji SKC Niš. Marko Milisavljević (29) je diplomirani master muzičke umetnosti. Studirao je solo pevanje na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu u klasi profesorke Aleksandre Ristić, gde sada radi kao saradnik u nastavi. Niška, pa i šira javnost, poznaje ga kao člana Akademskog hora Studentskog kulturnog centra Niš čiji je višegodišnji član.  Zapažene su i njegove uloge u operama “Seviljski berberin” i „Slepi miš“.  U ovoj godini ga očekuje i uoga u operi “Karmen”.                            

” Kada sam upisivao Muzičku školu našao sam se pred dilemom da li nastaviti sa klavirom koji sam svirao u Nižoj muzičkoj školi ili upisati teoretski odsek. Onda se u jednom momentu rodila ideja da probam solo pevanje. Prosto sam i više nisam mogao da se zaustavim a rezultat je tu“, kaže Marko.

 Biti solo pevač, dobijati uloge u operama, pevati u horu nije lako, ali je kaže Marko, izazovno i ti izazovi su ono što ovog mladog umetnika drži na površini.

                      “Najvažnija je, kao i za sve u životu čime se bavimo, da postoji bezuslovna ljubav prema našem izboru. To je presudilo i kod mene da se bavim solo pevanjem. Predivan je to osećaj.   Možete pevati i na sceni, pevati koncertno, uloge, tako da je to nešto gde stalo možete da istražujete i stalno da pronalazite nešto novo, što kao izvođača što i kao  pedagog”, objašnjava Marko.

                           Opera je jako zahtevna i traži veliku koncentraciju. Scenski nastup je uvek izazovniji jer poseduje još  jednu dimenziju, a to je gluma.

                        „Kada radite sa dobrim i kvalitetnim rediteljima to se lako uskladi. U “Slepom mišu” i “Seviljskom berberinu” to je bio Ivan Vuković, a sada u “Služavki  gospodarici”  sa Milošem Cvetkovićem. U saradanji sa njima svi ti problemi se lako rešavaju. Oni lako  i brzo donose rešenja u glumačkom smislu koja moram da savladam na sceni. U početku je to malo  problematično ali posle više proba kada telo usvoji neki pokret i to pređe u gotovo mehaničku radnju. I sam tekst koji pevate diktira vam određeni scenski pokret”, kaže Marko.

                           U komičnoj operi ” Služavka  gospodarica” kompozitora Đovanija Batiste Pergolezija,  Marko je dobio ulogu Uberta.

                   “To je jedan džangrizavi neženja, komičan i tipičan lik u kome  možemo da prepoznamo u nekoj meri i današnjicu. Radnja se događa u starom Napulju, u ruiniranoj palati punoj pacova, živi stari neženja Uberto sa svojom mezimicom, lenjom Mačkicom, koja veruje da je jedina i prava gospodarica kuće. Na tavanu palate stanuju služavke, sestre Serpina i Belinda, kao i njihova majka, kuvarica zvana La Mamma. One nisu vične kućnim poslovima, preziru rad, lenje su i bezobrazne, ali sanjaju o boljem životu. Zato su naumile da udaju lukaviju, ambiciozniju i lepšu sestru, Serpimu, za izlapelog gospodara Uberta i tako sebi obezbede udoban život”, objašnjava u kratkim crtama Marko svoj lik i njegovu sudbinu na sceni.

                          Da uspe u poslu koji voli Marku u mnogome pomaže njegova porodica koja ima dosta strpljenja za njegove duge probe, često odsustvovanje od kuće, ali i razumevanja za pomalo neobičan poziv.   Kaže da je ljubitelj savremenijih kompozitora. Pronašao se u Lidu, ali i Vagneru, Maleru, Štrausu. Najviše ga privlače muzičke drame, a od ne scenskih dela Lid preovlađuje i to najradije peva.       “Kada se radi o tome  gde bih voleo da nastupam nemam ogračinenja. Voleo bih da pevam svuda gde mi se ukaže prilika. Ne doživljavam  neka mesta ili neke operske kuće kao važnije od drugih.  Pevam za publiku gde god da je ona”, ističe Marko.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare