Marjanović: Radimo kao da nema korone, spremni smo kao da će sutra da se vrati

LESKOVAC

Leskovačko Narodno pozorište je epidemiju korone i uvođenje vanrednog stanja može se reći bukvalno dočekalo radno. Naime, 10. marta je bilo gostovanje u Novom Sadu, a 11. marta je trebalo da usledi gostovanje u Šapcu. Tamo je sve bilo spremno za predstavu, postavljena je bina u popodnevnim satima, predstava je trebala da krene u 20 časova. Malo pre tog termina došla je odluka o zabrani i predstava nije odigrana. Direktor Narodnog pozorišta Dragan Marjanović kaže da će se predstava ipak odigrati.

„Nedavno sam se sreo sa direktorkom šabačkog pozorišta Minjom Bogavac i rekli smo da ćemo nastaviti tamo gde smo stali. Znači, predstoji nam gostovanje u Šapcu, koje nas je nekako i uvelo u celu ovu priču sa pandemijom. Situacija je bila nesvakidašnja, ali nas je nekako smirivala činjenica da to nije zateklo sam nas, sam Srbiju ili Balkan, nego je to problem s kojim se čitav svet supčio. Mi smo taj period hteli da iskoristimo da barem probamo predstave, iako ne možemo da ih igramo. Ali, nismo dobili odobrenje ni za to, zbog bezbednosti glumaca i ostalog osoblja, i ostalo nam je samo da čekamo. S druge strane, iskoristili smo taj period i renovirali garderobe, uredili još neke prostorije… Kad krene sezona, onda shvatite da za neke usputne stvari nemate vremena, to se odlaže po principu sutra ćemo, prekosutra ćemo… Ovo je bila prilika da se to uradi i poboljšaju uslovi za rad u pozorištu.“

U tom periodu glumci su dobijali na čitanje komade koje se planiraju, vršena je raspodela uloga i sada se nastavlja gde se stalo.

„Realno, mi smo od sezone izgubili mart, april i maj, jer mi ionako imamo letnju pauzu“ naglašava direktor Marjanović.

„Na žalost, mi nismo bili u mogućnosti da pripremamo predstave, pa ćemo sada videtei kako to izgleda kada pokušavamo da nadoknadimo neke stvari. Ali, s obzirom da se kod svih uposlenika u pozorištu akumulirala jedna pozitivna energija i želja da se što pre krene da se radi, verujem da te okolnosti neće biti prepreka i uticati da ne obavimo do kraja. Bićemo samo malo oprezniji u radu, jer u ovakvim uslovima nikada nismo radili, ali to je jedno dragoceno iskustvo koje sutra može da se iskoristi na sceni.“

Prva predstava koja će biti odigrana je dečja predstava „Uspavana lepotica“ koju režira Stojan Mladenović po tekstu Željka Hubača.

„Mi negujemo dečju scenu, kako bi na vreme regrutovali najmlađu publiku“ kaže direktor Marjanović i priznaje da se radi o najiskrenijoj i najzahtevnijoj publici, koja je ujedino i najžešći kritičar.

„Kod odraslih imate kurtoaziju, odrasli će i, kad im se nešto ne dopadne, da iz neke pristojnosti to progutaju i aplaudiraju… Deca nisu takva, ona odmah pokažu da li im se nešto sviđa ili ne, pričaće međusobno, vrteće se, ako im niste zaokupili pažnju i preneli im to što ste hteli da im prenesete. S druge strane, ako uspete u tome, onda je radost duplo veća, jer oni ne štede ni ljubav prema vama i to pokazivanja, pa to bude praznik za sve. Ova predstava će biti interesantna i po tome što će glumci raditi i sa lutkama na sceni, jer to do sada nismo radili, pa i mene zanima kako će to na kraju izgledati.“

Prošlu godinu je obeležio i Festival mladih pozorišnih stvaralaca „Metamorfoza“, koga, na žalost, ove godine neće biti. Epidemiološka situacija je onemogućila organizaciju i pripreme.

„Publici ćemo prirediti reviju komedija, jer mislim da, posle svih ovih sivih i tmurnih dana za koje se nadamo da su zauvek iza nas, vratimo osmeh na lica našoj publici. To je i neki vid terapije, pa ako možemo da damo neki doprinos kolektivnom izlećenju i skupljanju pozitivne energije, da to bude ta revija. Termin još uvek ne znamo, jer čekamo da vidimo kako će se odvijati ova situacija. Inače, mi smo kao i sportisti, ne možeš iz nekog stanja mirovanja da kreneš u takmičenje preko noći. Mora da postoje i neke pripreme. Mi ćemo da najpre krenemo sa dve predstave s kojim ćemo nastupiti na susretima profesionalnih pozorišta Srbije, odnosno festivalu „Joakim Vujić“, malo ćemo ih obnoviti, vežbati, prikazati leskovačkoj publici… Nastavićemo i sa praksom naših gostovanja, ali ćemo ugostiti i druga pozorišta, kako bi Leskovčani mogli da vide šta je to što se radi na nekim drugim scenama“ najavljuje direktor Marjanović i podseća da će se predstave igrati uz strogo pridržavanje propisanih mera za suzbijanje virusa korone.

„To znači da su maske obavezne, da između gledalaca bude jedno sedište prazno, osim ako se radi o članovima porodice, koji će sedeti zajedno jer ionako su zajedno u kući, a onda ide to prazno sedište… Mi računamo i na svest ljudi, da neće dolaziti u pozorište i ne samo u pozorište, ukoliko imaju neke od simptoma… Opet, mi kao pozorište smo mnogo bezbedniji od kafana gde ljudi masovno izlaze… Imamo veći prostor, čak imamo i poseban sistem ventilacije koji nam ide u prilog tokom ove epidemije.“

„Smatramo da smo na istom zadatku, s tim što svako od nas to radi kroz svoje postavke, sadržaje i delokrug rada. U duhu toga i ove godine će sala pozorišta biti uključena u LIFFE. To malo poremeti neke naše planove, ali generalno sve se uklopi na zadovoljstvo publike.“

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Pun sebe, a balon !
Pun sebe, a balon !
3 godine pre

A šta ti misliš direktore o predlogu Zakona o istopolni brakovima, o postavljenju Stefanovića, Gašića i Vulina, o 9 savetnica gradonačelnika Leskovca i 8 članova veća sa srednjim školama. Šta ti misliš o moralnom kredibilitetu gradonačelnika i blokadi nacionalnih frekvencija. Misliš li nešto ili je domet postavka dečije predstave i učešće na festivalu. Ko će da bude inicijator društvenih promena ako to nisu radnici u kulturi i obrazovanju, ili možda deliš sistem vrednosti sa aktuelnom leskovačkom elitom.

Gletave banice su to
Gletave banice su to
3 godine pre

Izvinite,a odakle uopšte Vama ideja da osoba sa slike nešto misli? Sem o taljiganju NLP-a, a pre toga o svojim osnovnim potrebama, životnom luksuzu i direktorskoj fotelji kao plenu?
Hajte, molim vas…