Marinos Ricudis čestitao Božić srpskom narodu ćirilicom

NIŠ

Tekstom napisanim ćirilicom Grk Marinos Ricudis, nekadašnji visoki oficir Vojske Grčke i kapetan bojnog broda iz sastava grčke mornarice, koji je 1999.godine bio u sklopu flote NATO-a tokom agresije na SR Jugoslaviju i Srbiju, i koji je odbio da učestvuje u vojnim aktivnostima “severne alijanse” i bombardovanju našeg naroda i naše zemlje, oglasio se  preko društvenih mreža i povodom pravoslavnog Božića koji se slavi po Julijansom kalendaru. Na svom profilu na fejsbuku objavio je fotografiju Isusa Hrista i na srpskom jeziku i ćirilicom napisao je:”Mir Božiji, Hristos se rodi”. Ispod fotografije napisao je “Hristos je stigao”.Marinos Ricudis, kojem se naš narod muralima u više gradova Srbije odužio za hrabrost i jedinstven poduhvat, i po kojem je u centru Niša jedna ulica dobila ime, iz ljubavi prema pravoslavlju i u proleće pre 23 godine napadnutoj Srbiji i Srbima, žrtvovao je svoju vojničku karijeru. Odbio je da se sa broda grčke mornarice, kojim je komandovao, ispale projektili prema našoj zemlji. Oglušivši se o naređenje za napad, okrenuo je brod i umesto da uplovi u vode Jadranskog mora, vratio je plovilo u vojnu luku. Tada je napisao sledeće: “Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na moj bratski narod”, posle čega je odmah suspendovan.

I pored toga što je veliki broj pripadnika grčke mornarice bio uz njega, Marinos je po kratkom postupku te 1999.godine izveden pred vojni sud – za neizvršenje naređenja i neposlušnost osuđen je na dve i po godine zatvora. To, međutim, nije bila jedina presuda protiv Marinosa Ricudisa – posle brojnih ročišta pred čak devet sudskih veća nastavljeni su krivični i prekršajni postupci protiv njega, da bi na kraju ostao bez posla i izbačen iz vojne službe u svojoj zemlji. Svako od ročišta protiv Ricudisa redovno su pred sudovima u kojima mu se sudilo pratile velike demonstracije državljana Atine i cele Grčke, koje su tražile da bude oslobođen zatvora i da ostane u vojnoj službi.

Za jedinstven i herojski podvig i iskazanu pravdu i slobodoljubivost Sveti arhijerejski sinod SPC je dodelio je Marinosu Ricudisu Orden svetog cara Konstantina.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare