Marijana Savić “heroina borbe protiv trgovine ljudima”

BEOGRAD

Marijana Savić iz beogradskog Udruženja građana “Atina”, dobitnica je ovogodišnje nagrade TIP HERO (Trafficking in Persons Hero) koju američki Stejt department svake godine dodeljuje pojedincima iz celog sveta kao priznanje za njihov ukupni rad u tom polju, a prilikom objavljivanja Izveštaja o naporima država u svetu u suzbijanju trgovine ljudima.

Marijana Savić nagrađena je za svoj dvadesetjednogodišnji rad u oblasti zaštite žrtava trgovine ljudima naročito u delu unapređenja položaja žrtava trgovine ljudima i za svoj jedinstveni doprinos tom povodu, za neumorna nastojanja za ostvarenje održivih rešenja i insistiranju na pristupima usredsređenim na žrtve. Marijana je nagrađena za davanje prioriteta ugroženima i inovacije u radu, kao i promovisanje dugoročne ekonomske reintegracije za žrtve kako bi se sprečila ponovna viktimizacija”, istaknuto je u Stejt departmentu prilikom uručenja priznanja.

Nagradu su joj na svečanoj ceremoniji u Vašingtonu uručili državni sekretar SAD Entoni Blinken i ambasadorka SAD Sindi Dajer koja vodi Kancelariju za praćenje i borbu protiv trgovine ljudima.Marijana Savic TIP HERO 2024.jpg


Direktorka Udruženja građana „Atina Marijana“ Savić sa američkim državnim sekretarom Entonijom Blinkenom u Stejt departmentu (Foto: REUTERS/Amanda Andrade-Rhoades)

”Najviše sam ponosna na nepokolebljivu posvećenost Udruženja “Atina” u zaštiti žrtava trgovine ljudima sve ove godine, kao i činjenici da smo uspele da očuvamo svoj integritet. Radile smo vredno – radile smo na nama samima, menjale smo se i učile od žena i devojaka koje su preživele trgovinu ljudima; višedecenijski zajednički rad svih članica Atine je presudan u podršci žrtvama trgovine ljudima u Srbiji ali i za razumevanje koliko je važan kolektivni uticaj i doprinos svih vas ovoj borbi”, poručila je Marijana Savić.

Marijana Savić je aktivistkinja posvećena unapređenju prava žena i devojčica u Srbiji. Godine 2003. osnovala je “Atinu” Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno-zasnovanog nasilja. Sa grupom aktivistkinja, uspostavila je prvo sklonište za žrtve trgovine ljudima, koje do dana današnjeg predstavlja utočište za mnoge devojke i žene koje imaju iskustvo trgovine ljudima. Njeni napori doveli su do značajnih koraka u reformi politika i zagovaranju, posebno u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i podrške ženama i devojkama koje su pretrpele seksualnu eksploataciju. Pored svoje uloge u Atini, Marijana aktivno doprinosi pomažući da se iskustva preživelih integrišu u šire politike ljudskih prava. Ona je angažovana u međunarodnim telima, poput Saveta Evrope, kao eskpertkinja za borbu protiv trgovine ljudima, posebno radnu eksploataciju.

Marijana Savić je diplomirana pravnica a na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku završila je HRAP program za zagovaranje poštovanja ljudskih prava. Članica je Upravnog odbora Globalnog fonda za decu, Investicionog saveta kanadskog fonda za ravnopravnost i a od ove godine imenovana je od strane generalnog sekterata UN u UO Dobrovoljnog fonda Ujedinjenih nacija za žrtve trgovine ljudima, posebno ženama i decom (UNVTF). Njena posvećenost se proteže na ekonomsko osnaživanje žena iz teško zapošljivih kategorija kroz Bagel Bejgl, žensko socijalno preduzeće koje je Atina osnovala 2015. Ova inicijativa podržava Atininu održivost usmeravajući sav profit na pomoć preživelima, značajno pomažući ženama i devojkama u obezbeđivanju zaposlenja. Do nas Udruženje Atina je pružilo direktnu pomoć i podršku za ukupno 1047 identifikovane žrtve od kojih je polovina bila maloletna; među njima je bilo žrtava prinudne udaje, radnog iskorišćavanja, prinude na vršenje krivičnih dela, seksualne i radne eskploatacije.

Marijanin aktivizam i liderstvo zaslužili su široko priznanje i brojna priznanja ističući njenu ulogu u oblikovanju sigurnijeg, pravednijeg društva za žene i devojke širom Srbije i širom sveta. Njen rad predstavlja primer duboke posvećenosti ljudskim pravima i osnaživanju najugroženijih grupa.

Marijana Savić je druga osoba iz Srbije koja je dobila nagradu TIP Hero – Heroj/Heroina u borbi protiv trgovine ljudima. Pre nje ovu nagradu ponela je 2018. godine koleginica Ivana Radović iz organizacije Astra. (Atina)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare