MANJE MIGRANATA ZBOG ŠTRAJKA U GRČKOJ

PREŠEVO

 

Broj migranata koji stižu u Centar za prihvat izbeglica u Preševo je u  poslednjih nekoliko dana  od 1.000 do 1.500 dnevno, što je daleko manje u odnosu na  nedelju ili dve pre toga.

 

Mnistar za rad , zapošljavanje , boračka i socijalna pitanja Aleksanadra Vulina smatra da je to samo trenutno zatišje zbog štrajkova u Grčkoj i Makedoniji.

 

“Značajno se smanjio broj migranata ali ne zato što su migracije prestale, već zato što imamo štrajk javnih prevoznika u Grčkoj i što imamo štrajk taksi udruženja u Makedoniji. Tako je veliki broj ljudi blokiran kako sa grčke tako i sa makedonske strane. Zato očekujemo u narednih nekoliko dana, kada štrajkovi prestanu, da će doći do pritiska posebno na kamp u Preševu”, rekao je danas u Preševu Vulin.

 

U prihvatnom centru u Preševu spremni su i ako tokom proleća dođe do znatnog povećanja broja migranata.

 

“Ovaj sistem je u najtežim danima obezbeđivao zaštitu, medicinsku pomoć i registraciju za više od 8.000 migranata. Očekujemo da to možemo da ponovimo ako treba, a ukoliko bude potrebno, i više od toga. To nas ne bi radovalo, ali smo spremni”, rekao je Vulin.

 

On je ponovio da Srbija neće podizati ograde i da se o migrantima mora voditi računa duž cele njihove rute, a ne da zemlje unilateralno sprovode mere.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare