Manifestacija „Muzeji za 10“ po šesti put u Vranju

VRANJE

Muzeji u Srbiji su pokazali veliku kreativnost koristeći snagu društvenih mreža i internet platformi, uprkos uvedenim epidemiološkim merama koje ograničavaju njihovu mogućnosti da u punoj meri dopru do svoje publike.

Svojim aktivnostima u digitalnom svetu muzeji su pomogli ljudima da što bolje prebrode izolaciju, da se opuste i uklone stres.

Manifestacija „Muzeji za 10“ biće realizovana,  od 9 do 15. novembra uz pridržavanje svih procedura koje je propisala Vlada Srbije, a koje se odnose na sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19.

Otvoren je nagradni konkurs „Predstavi svoj muzej“ kojim se poziva publika da u kratkoj video formi od najviše tri minuta predstavi svoj omiljeni muzej.

U Muzej kući Bore Stankovića, od 9. do 15. novembra, biće održan program pod nazivom „Novo ruho Muzej kuće – osavremenjavanje stalne postavke spomen sobe“.

Muzej kuća Bore Stankovića sa novom postavkom otvorena je za posetioce 30. januara povodom Dana grada, u okviru programa obeležavanja 142. godišnjice oslobođenja Vranja od Turaka.

Ovogodišnja tema, koja je ujedno i tema Međunarodnog dana muzeja je „Muzeji za jednakost-raznolikost i inkluzija“.

„Tema podstiče jačanje raznolikosti i inkluzije u ustanovama kulture i naglašava osnovnu društvenu vrednost muzeja – potencijal da stvore značajna iskustva za ljude bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pol, socioekonomsku pozadinu, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost i verska uverenja“, navodi se u najavi Narodnog muzeja u Vranju.

U Galeriji Narodnog muzeja, u ponedeljak, 9. novembra, u 13 sati biće otvorena arheološka izložba „Vinčanska žena – boginja, majka, mit“, autorke Tatjane Trajković Filipović, arheologa kustosa Narodnog muzeja u Nišu.

Izložbu će otvoriti dr Aleksandar Bulatović, naučni saradnik sa Arheološkog instituta u Beogradu.

Istog dana u maloj sali galerije biće priređena izložba više autora, „Nove Akvizicije Narodnog muzeja Vranje 2015 – 2019“.

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“ biće izloženi i radovi sa izložbe dečjih radova koja je priređena povodom obeležavanja 50 godina postojanja i rada škole „Vule Antić“ u Vranju.

Ove godine 16. Evropska noć muzeja biće obeležena, u subotu 14. novembra, pod pokroviteljstom Ministarstva kulture. 

Radno veme Muzeja i Galerije za vreme manifeswtacije biće od ponedeljka do petka od 8 – 20 sati, a subotom i nedeljom od 9 – 14 sati

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare