Manastir Visoki Dečani: Zašto Gugl maps briše manastir?

DEČANI

Najnoviji primer brisanja imena srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani iz 14. veka, koji je na listi svetske kulturne baštine Uneska je otvorena provokacija koja se ponavlja već treći put i za koju su odgovorni regionalni administratori Gugl mapsa za ovaj deo Balkana i oni koji im serviraju lažne informacije, saopštio je danas manastir.

Manastir se saopštenjem oglasio povodom “pomeranja” njegove lokacije na aplikaciji Google Maps na pogrešno mesto.

“Ovim ne samo da se otežava pristup manastiru, već se pokazuje da se jedan manastir može preko noći izbrisati sa mape i to samo zato što je srpski pravoslavni i što nekome smeta”, ocenili su u saopštenju.

Podsetili su da su ih u prethodne tri godine namerno izmeštali kod Leskovca, kao i da su umesto manastira stavili naziv albanskog hotela koji je četiri kilometara dalje.

“Sada su jednostavno izbrisali ime manastira na njegovoj lokaciji i stavili ga u centar grada Dečani”, kažu u manastiru i poručuju da je jasno da se radi ne o slučajnoj greški, već o otvorenoj provokaciji, posebno imajući u vidu prethodne primere.

“A nije teško pogoditi ko iza toga i stoji i koji su razlozi. Posetioci manastira inače teško nalaze put do ovog značajnog srednjovekovnog spomenika zato što lokalne kosovske albanske vlasti uporno odbijaju da postave adekvatne znake o jednom od najznačajnijih istorijskih objekata na Кosovu i Metohiji, koji je i pod zaštitom Uneska”, naveli su u saopštenju.

Ukazali su i da se manastir Visoki Dečani suočava ne samo sa kontinuiranim pritiscima vlasti u Prištini i upornim nastojanjima da se promeni istorija manastira, već i da se ne preza i od toga da se on izbriše sa mape, kao i da su pretrpeli četiri oružana napada lokalnih albanskih ekstremista.

“Sve ovo još jednom pokazuje stepen ugroženosti ovog manastira kao i cele baštine Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji i neophodnosti njegove sveobuhvatne zaštite od onih koji bi preko noći da promene istoriju i onemoguće normalan život svetinje koja postoji sedam vekova”, poručili su u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare