Malogranični prelaz Miratovac -Lojane petnaest godina čeka na otvaranje

PREŠEVO

Šta se dešava sa statusom malograničnog prelaza Miratovac-Lojane i kada će on biti otvoren, pitanje je koje već petnaest godina postavljamo političarima raznih vrsta i nivoa kompetencija.

Ministar za lokalnu samoupravu Severne Makedonije  Goran Milevski kaže za JUGpress da “nema informaciju o tome i ne može da komentariše”.

Ambasador severne Makedonije u Srbiji Aleksandar Popovski rekao je za JUGpress da su ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Severne Makedonije imale pre nedelju dana sastanak, gde su se, između ostalog, bavili i ovim pitanjem.

“U toku je administrativna i tehnička procedura i očekujem da će u najskorije vreme tu biti otvoren granični prelaz”.

Na naše pitanje koje je to “najskorije vreme” nije imao odgovor.

Vlada Srbije je još 2005. godine, posle nesrećnog ubistva albanskog dečaka Dašnima Hajrulahu na polju izmedju Miratovca , jednog od dva najveća albanska sela u opštini Preševo i Lojana , takodje velikog albanskog sela u Makedoniji, donela i zvanično odluku o otvaranju ovog malograničnog sela.

U medjuvremenu je on, iako ne i zvanično, zapravo i bio otvaran ali samo za više stotina hiljada migranat koji su masovno iz Makedonije ulazili u Srbiju preko ovog, u suštini, ilegalnog prelaza.

Na naše pitanje tada zašto migranti ulaze na ilagalni prelaz u Srbiju i kako to da migranti mogu a lokalno stanovnbištvo ne može, niko nije odgovorio.

Da ta stvar sa “ilagalnim” prelaskom iz Makedonije u Srbiju niej baš bila bez kontrole i očiglendog plana pokazuje i činjenica da je instaliran takozvani “prihvatni centar” u miratovačkom polju.

No, ono što je moglo za migrante nije moglo za lokalne stanovnike koji imaju rodbinu u susednom selu a i granica postavljena “deobom “Srbije i Makedonije im je podelila imanja

U februaru ove godine je predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi najavljivao da će prelaz biti otvoren “pre letnje sezone, najkasnije u julu”.

Letnja sezona na sredini, jul prošao ali ni pomena o otvaranju ovog prelaza.

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković je još krajem 2013. godine “očekivao” da će ovaj prelaz biti otvoren početkom naredne, tj. 2014 godine.

Pet godina kasnije prelaz je i dalje zatvoren.

Protestvovali su meštani Miratovca , uz podršku lokalnih poltičara, još 2011. godine oko ovog prelaza.

Posle je protest bio i 2015. godine.

A posle februarske izjave predsednika opštine Preševo bilo je nekih najava da će, ako ne bude otvorne ovaj prelaz, biti orgnaizovana blokada puta.

Miratovac, prema procenama, ima oko 4.000 stanovnika, koliko i susedno, prekogranično makedonsko selo Lojane.I jedni i drugi, iako su sela udaljena samo par kilometara, moraju da koriste granični prelaz Tabanovce da bi otišli u ono drugo mesto.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare