MALI POMAK NA BOLJE

LESKOVAC

Odbor za ljudska prava – Leskovac obeležava Dan ljudskih prava 10. decembar beležeći brojne probleme sa kojima se suočavaju građani Leskovca, u velikoj meri socijalno obespravljeni, dovedeni na rub egzistencije, prepušteni milosti i nemilosti domaćih i inostranih tajkuna u otetim fabrikama, sa neizvesnom budućnošću za sebe i svoje porodice.

“Pozdravljamo napore gradskih vlasti da raznim socijalnim davanjima pomazu najugrozenije porodice kako bi ublazili njihov socijalni status.U toku 2015.godine. građani su dolazili u Odbor da bi dobili pravnu pomoć, jer izvesno je i to da naši sugrađani sve teže ostvaruju temeljno ljudsko pravo –pravo na život. Najviše je, naime, onih koji nam se obraćaju zbog toga što im je uskraćeno pravo da sudske sporove, koje su primorani da vode, čine to pod jednakim uslovima i u razumnom roku.
Još jedan od velikih problema je i to što građani koji su ostali bez posla ne mogu da overe zdravstvene knjižice i nisu zdravstveno zbrinuti. Od institucija sistema se očekuje da ovaj problem trajno reši, kao i isplatu zaostalih zarada radničima bankrotiranih firmi.
Odbor je u toku 2015. dobio 12 slučaja u korist građana Leskovca i okoline, pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. To je, prema našim saznanjima najveći broj uspešno zaštićenih građana po Konvenciji za zaštitu prava i osnovnih sloboda u celoj Srbiji, koji je postigla neka od nevladinih organizacija.
Jedan od najvecih problema sa kojim se, građani Leskovca, suočavaju a i Odbor belezi, je velika nezposljenost,pogotou mladih ljudi. Veliki je broj porodica koje žive od socijalne pomoći..
Grad Leskovac i okolina mogu da se pohvale da u toku ove godine nije bilo prijavljenih slučajeva kršenja ljudskih prava od strane pojedinih nosioca vlasti, na lokalnom nivou”, navodi se u saopštenju koje potpisuje zakoniti zastupnik Odbora
Dobrosav Nesic.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare