Mali Joakim: Specijalna nagrada za partnersku igru dodeljena Jeleni Filipović Antić i Marku Nikoliću

VRANJE

Glumci Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju Jelena Filipović Antić i Marko Nikolić dobili su specijalnu nagradu za partnersku igru za uloge Lilijane i Mačorelija u predstavi „Pinokio” na 16. Festivalu predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“ koji je ove godine održan u Vranju.“

Nikolić kaže da za njega nagrada ,,ništa ne znači” već ta partnerska igra koja bila povod za nagradu.

,,Partnerska igra je nešto što treba negovati. Bez partnerske igre nema scene, bez scene nema predstave a bez predstave nema pozorišta. Neko ko igra za nagradu ne može to da razume,  često zaboravimo zbog čega igramo. Mi želimo nešto da kažemo, nekog nečemu da naučimo i prenesemo poruku deci, ako u tome ne uspemo džaba nam nagrade” rekao je Nikolić i dodao da je zahvalan žiriju što je doneo takvu odluku, Jeleni koja je ,,divna partnerka u igri”, kao i Darku Kovačovskom koji je radio na tekstu i ,,spojio ih u predstavi”.

Filipović Antić kroz šalu kaže da ,,nagrada nije bitna sem kad je dobiješ” i ističe da joj je ova nagrada posebno draga jer je za partnersku igru sa Markom. 

,,Mi na sreću ili žalost provodimo dosta vremena zajedno i u skoro svakoj predstavi smo partneri. Počeli smo da primećujemo da se na sceni mnogo razumemo i prosto naučili smo razmišljanje onog drugog a to je u našem poslu retko i bitno da na sceni imaš partnera na kog možeš da se osloniš i koji može da izvuče najbolje iz tebe. Nagrada jeste divna jer kad deca to prepoznaju to je najveći uspeh. Mi igramo tu neke negativce koji na kraju dobiju svoje, a deci smo uvek vrlo dragi”, kaže Filipović Antić koja je za ulogu Ljiljane dobila i nagradu ,,najbolje glumice” na 13. Pozorišnom festivalu za decu ZajeČar koji je odražan ove godine u aprilu.

Nikolić i Filipović Antić su kao mladi glumci više puta nagrađivani. Filipović Antić kaže da nagrade jesu veliki podstrek u vreme kad su svi poslovi na određeno i kad je neophodno dokazati se kako bi opstao i ističe da je posebno ,,biti mlada žena na sceni vrlo nezahvalna i teška uloga”. 

,,Mislim da je sve više žena u ovom poslu, i da rediteljke, dramaturškinje i glumice dokazuju da se stvari menjaju. Pozorište preslikava život i tu je da kritikuje društvo u kom živimo. Recimo predstava o Veri Cenić ‘Ništa nećemo zaboraviti’ sve počinje odatle i da nije takvih žena ne bi bile ni mi danas. Isto tako da se mi danas ne bavimo poslovima koje volimo, posle nas ne bi bile tu ni neke druge žene u budućnosti”, ističe Filipović Antić.

Žiri je u obrazloženju naveo da ovaj ,,neodvojivi tandem svojom preciznom, šeretskom i, nadasve, šarmantnom igrom nikoga ne ostavlja ravnodušnim“.

U sastavu žirija bili su umetnički direktor Narodnog pozorišta Pirot Aleksandar Radulović, glumica Šabačkog pozorišta Sonja Milojević i glumac Narodnog pozorišta Leskovac Ivan Janković. (kraj) DC/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare