Loša medijska slika na Kosovu, pali za osam mesta na listi Reportera bez granica

PRIŠTINA

Pad Kosova za osam mesta na listi Reportera bez granica (RBG) za 2021. godinu dokazuje nezadovoljavajuće stanje slobode medija, ocenilo je danas Udruženje novinara Kosova (AGK).

Kosovo se u novom istraživanju Reportera bez granica našlo na 78 mestu, dok je prethodne godine bilo na 70.

U izveštaju se navodi da su mediji na Kosovu podeljeni po etničkim linijama, da je pristup informacijama često ograničen upravo na etničku ili političku pripadnost, a da se mediji fokusiraju na pitanja koja se tiču vlastite nacionalnosti i pokrivaju ih “iskučivo sa svog stanovišta”, navodi portal Kossev.

Novinari i mediji na Kosovu su izloženi neprijateljskom okruženju koje Reporteri bez granica uključuju fizičke, verbalne i sajber napade, pritiske za cenzuru, kao i nedostatak transparentnosti u pogledu vlasništva nad medijima.

Podsetili su na slučaj privođenja urednice portala KoSSev Tatjane Lazarević pod izgovorom o kršenju mere policijskog časa, a ujedno naznačili da je sudbina mnogih novinara koji su nestali ili su oteti tokom sukoba 1999. godine i dalje nepoznata.

Udruženje novinara Kosova, komentarišući nalaze Reportera bez granica, tvrdi da je Kosovo zabeležilo bolji rezultat u odnosu na deo regiona, ali su ujedno iskazali zabrinutost zbog pada na rang listi.

“Pad Kosova za osam mesta na indeksu dokazuje stvarno nezadovoljavajuće stanje slobode medija na Kosovu”, ističu u udruženju kovinara Kosova.

Tvrde da bi izveštaj Reportera bez granica o Kosovu trebalo da bude „alarm“ institucijama, kako bi stvorile bolje i sigurnije okruženje za novinare i novinarsku profesiju.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare