Loša iskustva sa lokalnom upravom ima 55% građana

BEOGRAD

Negativno iskustvo sa lokalnom upravom ima 55 odsto građana Srbije, a pretežno pozitivno 45 odsto, pokazuju rezultati ankete realizovane u okviru inicijative Pratim JA, saopštio je Centar za evropske politike (CEP).

U okviru inicijative Pratim JA, tokom juna i jula meseca realizovano je 25 javnih akcija i stavovima i iskustvima sa lokalnom upravom anketirano je više od 1.200 građana, navedeno je u saopštenju oz cenu da građani koji su svoje iskustvo ocenili kao “pretežno pozitivno” ipak nisu zazirali od toga da, odgovarajući na konkretnija pitanja iz upitnika, podele i negativna iskustva sa lokalnom upravom, i obrnuto.

Analiza dosadašnjih rezultata ankete pokazuje da je svaki drugi građanin zadovoljan pružanjem lokalnih usluga, ali da tek svaki peti smatra da je lokalna uprava otvorena i dostupna građanima, naglašava CEP.

Rezultati pokazuju da je polovina građana “pretežno zadovoljna” uslugama koje pruža njihova
opštinska ili gradska uprava – poput izdavanja izvoda iz matične knjige rođenih ili knjige
državljana, prava na socijalnu zaštitu, građevinske dozvole, potvrde za upis deteta u školu.

Istovremeno, 40 odsto građana je nezadovoljno pružanjem tih usluga, a ključne primedbe su prebacivanje nadležnosti i odgovornosti, davanje različitih informacija i uputstava, „šetanje“ od kancelarije do kancelarije, zahtevi za pribavljanje još papira i zatvorena vrata.

Čak 80 odsto građana, među kojima ima i onih koji su zadovoljni samim uslugama lokalne uprave, smatra da nema dovoljno mogućnosti da iskaže svoje mišljenje ili iskustvo u vezi sa uslugama koje im pruža lokalna uprava.

Građani ukazuju na komunalne probleme, seču drveća, vodosnabdevanje, nedostatak parking mesta, probleme sa strujom i prevozom, ali na pitanje da li su se obraćali lokalnim institucijama povodom tih problema, odgovor je uglavnom – ne.

Utisci sa terena odgovaraju rezultatima ankete koji pokazuju da 84,5 odsto građana nikada nije učestvovalo u oblikovanju odluka lokalne samouprave, jer smatraju da nisu dovoljno kompetentni ili
osećaju da šta god radili – nema boljitka.

Čak 42 odsto, ne zna da li ima mogućnost da se uključi u donošenje opštinskog ili gradskog budžeta, a tek svaki drugi građanin zna za mogućnost da pristupi informacijama od javnog značaja koje nastaju u radu organa lokalne uprave, navodi u saopštenju CEP.

U izveštaju se konstatuje kako “ne iznenađuje opšti utisak aktivista da među građanima uglavnom vlada neupućenost i apatija”.

Projekat „Pratim JA“ podržava Evropska unija, a sprovode Centar za evropske politike (CEP), Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), Centar za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR) i Ekološki centar Stanište“, uz lokalne organizacije Urban In, Odbor za ljudska prava Niš i Klub Ars Nova.

Ulične akcije i anketiranje se sprovode u 17 gradova i opština, i onlajn na sajtu www.pratimJA.rs, a cilj je prikupljanjw stavova građana o stanju javne uprave na lokalu.

Predviđeno je održavanje pet akcija u svakoj jedinici lokalne samouprave, a predstavljeni podci se odnose na prvi krug akcija, navodi CEP.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare