Lokalna samouprava finansira zapošljavanje 17 mladih lekara

VRANJE

Vranje je za sada jedina lokalna samouprava koja je odlučila da  pomogne zapošljavanje mladih lekara opšte prakse koji nakon završenih studija nisu nigde radili. Reč je o lekarima sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja u Vranju, kojih je u ovom momentu 50. Oni će biti angažovani u ambulantama i zdravstvenim stanicama u selima, ali i u Hitnoj pomoći i Službi kućne nege.

Za ovu godinu u budžetu grada u te svrhe izdvojeno je 12 miliona dinara, rekao je prilikom potpisivanja Ugovora o finansiranju zapošljavanja 17 lekara na određeno vreme, gradonačelnik dr Slobodan Milenković sa direktorom Zdravstvenog centra  dr Draganom Veličkovićem.

„Nakon svih konsultacija sa ekonomistima, pravnicima i zdravstvenom inspekcijom, odlučili smo se za model projektnog finansiranja. Na taj način pomoćićemo Zdravstevnom centru u Vranju i poboljšaćemo zdravstvenu zaštitu na teritoriji Grada Vranja i Gradske opštine Vranjska Banja. Budžetom za ovu godinu odredili smo određena sredstva, a nakon toga usvojili smo Strategiju zdravstvene zaštite stanovništva za period od 2018. do 2025. godine kao i Akcioni plan  u kome je definisano na čemu treba da se zasniva zdravstvena zaštita i projekno finanisranje“, rekao je gradonačelnik.

On je dodao da je angažovanje 17 lekara opšte prakse na privremenim i povremenim poslovima od velikog značaja. Na taj način kvalitet i dostupnost zdravstvene zaštite u seoskim i perifernim gradskim naseljima podižemo na znatno viši nivo.

Angažovani lekari mesečno će primati 50.000 dinara i radiće do 31. decembra 2018. godine.

 ,,Projektno finansiranje primenićemo i kada je reč o specijalizaciji lekara, a jedna od aktivnosti biće da povećamo broj zdravstvenih ambulanti. Jednu osposobljavamo u Donjem Vranju, a planiramo da otvorimo nove i u naseljima Raška i Gornja Čaršija“, kazao je dr Milenković.

Direktor Zdravstvenog centra Vranje dr Veličković se zahvalio na podršci lokalne samouprave koja na ovaj način pomaže da se primarna zdravstevna zaštita podigne na viši nivo.

„Reč je o društvenoj odgovornosti, jer je pružena šansa mladim ljudima da steknu iskustvo, usavršavaju se i ostanu ovde. Imaćemo veći broj izvršilaca kako bi stanovništvu omogućili dostupnost zdravstvenih usluga i izjednačimo sa razvijenijim gradovima i opštinama.

Zamenik gradonačelnika Nenad Antić je istakao da je to  ovo veliki uspeh u borbi za otvaranje novih radnih mesta.

Gradski većnik za zdravstvo dr Miroljub Stanković je podsetio da je realizacija ovog projekta ispunjenje obećanja koje je gradonačelnik dao prilikom preuzimanja funkcije.

„Biće poboljšana primarna zdravstvena zaštita. Smanjićemo gužve koje su sada jer nema dovoljno kadrova. Angažovanjem lekara u ruralnim područjima taj problem će biti ublažen“, smatra dr Stanković.

On je dodao da će Zdravstveni centar i lokalna samouprava  uz pomoć države i partnerskih organizacija uspeti da završi i Hirurški blok, što je od ogromnog značaja za sve građane ne samo u Pčinjskom okrugu već i širem regionu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare