Lokal pres: Najnoviji pritisci na novinare i uređivačku politiku Regionalne informativne agencije ”JUGpress’

LESKOVAC-KRAGUJEVAC

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ”Lokal pres”  najoštrije osudjuje pritisak na  novinare i uređivačku politiku Regionalne informativne agencije ”Jugpress” iz Leskovca koja je sprovedena od strane  leskovačkog advokata Zvezdana Kneževića na fejsbuk strani ovog medija a povodom teksta ”Zašto su samo njemu 5. oktobra palili kuću i gde su nestale pare iz SPS-a” koji je objavljen 8. oktobra 2023. godine.

Tekst govori o iskustvu i posledicama koji su usledili 5. oktobra u jednoj lokalnoj zajednici.  Advokat Knežević se putem komentara na fejsbuk strani JUGpressa obratio direktno autoru teksta sa pitanjem da li zna šta radi i nastavio:”Užas o čemu pišete i komentarišete. Daklem, ja ću biti nezadovoljan nekim medijem pa ću upaliti zgrade i ljude, pa da li ste vi uopšte normalni u izveštavanju. Na šta ovo liči, istraživačko novinarstvo, sramota. Poneke portale zaista treba ugasiti, to je demokratija a ne paljenje domova u mom gradu. Bolje sprečiti nego lečiti”,

Knežević se nije zaustavio na ovoj reakciji  već je zvao telefonom novinara Ivana Spiriča autora intervjua  delio mu savete o čemu sme da piše a o čemu ne, i kojim temama treba da se bavi JUGpress.  Ovu polemiku nastavio je i na društvenim mrežama.

Smatramo da je ovakvo ponašanje  gospodina Kneževića  nedopustivo i neprihvatljivo u jednoj lokalnoj zajednici  gde su građani upućeni  jedni na druge. Gospodin Knežević ima pravo  da izrazi svoje mišljenje, negodovanje povodom tema koje su zastupljene u mediju  putem  reagovanja, izloži svoje predloge. To može da učini na jedan dobronamerni, kulturni način putem komentara koji ne podstiču na nasilje ni u kom glagolskom obliku, bez pritisaka i verbalnih pretnji, a ne vređanjem novinara i medija, svojih sugrađana sa kojim će se već sutradan naći na istim ulicama.

Lokalni mediji, članice PU ‘’Lokal pres’’ se  kroz svoje aktivnosti zalažu za razvoj i primenu medijske pismenosti. Od velikog značaja za medijsku scenu u Srbiji   bilo  bi, da građani  zajedno sa medijima prihvate pravila  profesionalizma , pristojnosti i nenasilja u svom obraćanju, navodi se u saopštenju Lokal presa. (kraj) LP/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare