Ljiljana Cvetković sa puškom u rukama krenula stopama Lidije Mihajlović

NIŠ

Učenica odeljenja II/1 Pravno-poslovne škole Niš, LJiljana Cvetković, osvojila je četvrto mesto na juniorskom prvenstvu Evrope u streljaštvu u disciplini vazdušna puška. Ova mlada sportistkinja jedina je Nišlijka u juniorskoj reprezentaciji Srbije u kojoj je mesto zaslužila rezultatima koje je postigla na takmičenjima tokom prethodne godine u svojoj konkurenciji.  Postebno ističe Evropsko takmičenje koje je 2022.godine  održano u Poljksoj u Vroclavu gde je stekla nova iskustva za velika takmičenja što se sada i pokazalo. Njoj je ovo debitantski nastup na prvenstvu Evrope i nagoveštaj da bi u budućnosti mogla da osvaja medalje i na najvećim svetskim takmičenjima. I ne bez razloga mnogi je u Nišu smatraju maslednicom čuvene Lidije Mihajlović pod čijim nadzorom Ljiljana trenira.

 Ljiljani je nedostajalo malo sportske sreće da osvoji medalju pošto je nakon kvalifikacija bila ubedljivo prva, a na vodećem mestu se našla i pre poslednjih pet hitaca u finalu. Njoj je ovo debitantski nastup na prvenstvu Evrope i nagoveštaj da bi u budućnosti mogla da osvaja medalje i na najvećim svetskim takmičenjima.

                                   Sa nepunih 17 godina Ljiljana Cvetković je već upoznala izazove velikih takmičenja. Iz Estonije se vratila sa puno impresivnih uspomena. Uglavnom su vezana za takmičenje.

                                   „Ponosna sam na ekipno treće mesto koje je osvojila ženska ekipa reprezentacije i jako mi je draga ta medalja, ali upravo za nju su vezana i moja najimpresivnija sećanja. U finalu smo bile izjednačene sa takmičarkama iz Nemačke pa smo se mešusobno borile za treće mesto. Znala sam da u tim trenucima dok pucam moram da budem krajnje smirena, ne sme ruka da mi zadrhti, ma trepavica ne sme da mi se pomeri. Trenutak kada sam videla da smo bolje od takmičarke iz Nemačke odahnula sam. Moram da priznam da sam želela tu medalju jer mi je u pojedinačnom plasmanu bronza izmakla baš za malo“, kaže Ljiljana.

                                 Za nju streljaštvo psihološki sport. Zahtevan. Od takmičara traži potpunu pribranost, smirenost u svakom smislu te reči. Psihologija je prisutana u svemu.

                                „Neko ko to posmatra sa astrane misli to je lako. Stojiš, nišaniš i pucaš. Nije baš tako. U ovom sportu sve je u vašoj glavi. Sve ide iz glave. Dok se pripremam i podižem pušku mislim na metu i to kako ću da pucam, ali kada stavim prst na oroz i počnem da nišanim kroz glavu vam prođe hiljadu drugih misli. Ne mogu to da objasnim, ali tako je“, priča Ljiljana.

                               U streljanu je prvi put ušla sa ocem kada je bila u petom razredu osnovne škole. Bilo je to tek upoznavanje sa ovim sportom. Trenira od šestog razreda osnovne škole kada je počela i da se takmiči. Usledile su pobede za pobedom, natupi na takmičenjima gde su je primetili treneri reprezentacija, prvo onih mlađih kategorija a potom i juniorske. I tako je stihgao poziv za juniorsku reprezentaciju Srbije u kojoj je jedina Nišlijka.

                                „Streljaštvo je zahtevan sport i traži puno posvećenosti. Treniram svakodnevno tri do četiri sata. Ne pada mi to teško jer sam u streljani svoj na svome. Uspevam i da treninge ushladim sa školskim obavezama. Moram da priznam da mi u tome puno pomažu i profesori koji imaju puno razumevanja za mene, a ja im to vraćam na najbolji način koji znam, rezultatima sa takmičenja. Samo tako možemo da opravdamo poverenje koje ukazujemo jedni drugima. Veliku podršku imam i u porodici. Svi su oni uz mene i pored mene pa dobar deo onoga što postignem na takmičenjima dugujem i njima“, zaključuje Liljana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare