Likovna kolonija „Sićevo 2020“ preko onlajn platforme

NIŠ

 Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, poštujući mere i preporuke u cilju sprečavanja širenja Kovida-19, organizuje Likovnu koloniju „Sićevo 2020“ preko onlajn platforme, navode iz ove ustanove. Tako će prvi put, nakon skoro šest decenija okupljanja umetnika u Sićevu, od 1. do 10. septembra, usled vanrednih okolnosti, Kolonija biti održana u virtuelnom okruženju.

   Odlukom Saveta manifestacije, čiji je predsednik Miodrag Anđelković, magistar grafike, ovogodišnji saziv broji sedmoro učesnika, među kojima su Nikola Džafo iz Novog Sada, Jarmila Vešović, Danijela Fulgosi i Ivana Ivković iz Beograda, Milovan Panić iz Pančeva, Nataša Dejanović i Vladimir Stanković iz Niša.

   “Imajući u vidu neprocenjiv značaj zajedničkog rada, stvaranja i razmene iskustava tokom kolonije, ali i specifične trenutne uslove koji dozvoljavaju isključivo onlajn interakciju, umetnici će virtuelnim turama kroz Sićevo i okolinu biti u prilici da se upoznaju i svako na svoj način doživi makar deo atmosfere, prirode, nadaleko čuvene klisure… Zahvaljujući digitalnoj platformi, u poslednje vreme sve prisutnijem načinu povezivanja i uspostavljanja komunikacije, pored rada u ateljeu biće u prilici da kroz zajedničke razgovore razmotre uticaj pandemije na umetnost, stvaraoce, društvo uopšte, značaj kulture i njeno mesto u virtuelnom svetu, položaj i budućnost kolonija u aktuelnim uslovima”, navode iz GSLU.

   Moderatori diskusija biće kustosi GSLU, a publika će biti u prilici da ih prati putem Fejsbuk stranice ustanove.  

    Likovna kolonija „Sićevo“ je nastarija kolonija na Balkanu. Osnovala ju je poznata srpska slikarka Nadežda Petrović, koja je zahvaljujući sopstvenom entuzijazmu i nesebičnom zalaganju 1905. godine uspela da okupi u Sićevu kolege uz Slovenije i Hrvatske sa kojima je studirala u Minhenu– Jakopiča, Grohara, Meštrovića, Vesela, Vučetića, i formirala Prvu jugoslovensku umetničku koloniju. Ideja o okupljanju umetnika svake godine bila je neodrživa zbog ratova koji su usledili, ekonomske krize i siromaštva.

   Šest decenija kasnije, 1964. godine, na inicijativu likovnih umetnika i kulturnih radnika Niša, obnovljena je Likovna kolonija „Sićevo“, a organizacija manifestacije međunarodnog karaktera od 1970. poverena je Galeriji savremene likovne umetnosti Niš.  

   U radu Kolonije do sada je učestvovalo 511 umetnika iz zemlje i inostranstva, i zahvaljujući visokim kriterijumima i brižljivim odabirima saziva, fond Galerije SLU bogatiji je za  942 dela, ističu iz ove ustanove.

   Svake godine u Paviljonu u Tvrđavi priređuje se izložba radova nastalih tokom boravka umetnika u Sićevu. Izložba dela ovogodišnjeg saziva planirana je za novembar, a njeno održavanje biće u skladu sa tadašnjom epidemiološkom situacijom.

   Likovnu koloniju „Sićevo 2020“ podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Niš.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare