Lik Ivana Krstića Belog uskoro na muralu u Medoševcu

NIŠ

  Na inicijativu meštana iz Medoševca pole su pripreme za izradu novog murala. Ovog puta to lik Ivana Krstića Belog, mladog fudbalera FK „Radnički“ iz Niša koji je stradao od udara groma na trenigu, a rodom je iz Medoševca. Mural će biti urađen na zidu iza kojeg se nalazi staro groblje u ovom naselju, a pored grafita koji su pre izvesnog vremena ispisale „Meraklije“ i koji je, takođe, posvećen Ivanu kako bi se sačuvalo sećanje na njega.

   Ivan Krstić beli je stradao od udara groma na pomoćnom terenu FK „Radnički“ maja 2000.godine, a sportski stručnjaci su ga smatrali najtalentovanijim fudbalerom u to vreme posle Dragana Stojkovića Piksija nazivajući ga i njegovim naslednikom.

    Inače, ovo je drugi mural koji se radi na inicijativu šitelja  Medoševca. Prvi je posvećen trinaestogodišnjem Branku Bjegoviću, dečaku iz ovog mesta koji je u Drugom svetskom ratu stradao na Sremskom frontu.

   „Ideja o oslikavanju murala na ovom zidu podržana je od meštana. Na ovaj način želimo da sačuvamo sečanje na poznate ljude koji su rođeni u ovom mestu, a mladi bi naučili nešto o njima kako se trag o njihovom postojanju i herojstvu ali i uspehu koji su postigli ne bi izgubio u vremenu. Nakon murala Bogdana Blagojevića sada smo odlučili da uradimo mural Ivana Krstića Belog i odsetimo na njegove sportske uspehe, njegovu igru u FK „Radnički“. Nastradao je mlad a verujemo da je pred njim bila sjajna sportska karijera“, kažu meštani Medoševca među kojima je je  Dragan Jovanović.

      Mural Bogdana Blagojevića uradio je mladi umetnik Veljko Veselinović, a za izradu murala bilo mu je potrebno nešto manje od nedelju dana.

     Ko će oslikati mural Ivana Krstića Belog već se zna. Radiće ga Veljko Veselinović, mladi umetnik, učenik završne godine Umetničke škole u Nišu a koji je i sam na na neki način povezan sa Medoševcem. Tek za sada se priprema podloga, ali u Medoševcu kažu da neće stati na ovome.

      „Biće tu još murala nekih poznatih ličnosti koji su rođeni u Medoševcu, ali i žrtvama NATO agresije  iz ovog mesta jer mlađe generacije moramo da podsetimo kako je bilo te 1999.godine“, kažu Medoševčani i dodaju da je u planu da se uradi još jedan mural sa likom sportiste koji je takođe iz Medoševca, ali ne otkrivaju o kome se radi. Uglavnom ceo zid koji se nalazi oko Starog groblja postaće neka vrsta spomen parka u kome murali čuvaju istoriju i sećanje za znamenite ljude iz ovog mesta.

      Da Medoševčani sami uređuju svoje naselje pokazali su do sada u više navrata. Renovirana je spomen česma iz Prvog svetskog rata, uređen je prilaz česmi, tu je i park sa mobilijarom za decu.  Pokrenuli su i svoju zvaničnu fejsbuk stranu „Ja volim Medoševac“ koja je postala svojevrstan informator za žitelje Medoševca i gde mogu da saznaju sve što je od značaja za njih.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare