LIFFE:Glavna nagrada za najbolju režiju Vladimiru Blaževskom za film “Godina majmuna”

LESKOVAC

Žiri jedanaestog LIFFE u sastavu Ademir Kenović, Dragan Marinković i Marija Bergam nagradu za najbolju režiju, koja nosi ime proslavljenog filmskog radnika Živojina Žike Pavlovića, dodelio je Vladimiru Blaževskom za režiju filma „Godina majmuna“.

Obrazloženje žirija je sledeće : “Bajkovito, raskošno i potpuno posvećeno, reditelj Vladimir Blaževski napravio je film u kome se uživa. Istovremeno pokazuje šta se dešava na ovim prostorima kada se pusti duh iz boce. Ili kada nam pobegne majmun iz zoološkog vrta”.

Druga nagrada za režiju dodeljena je Janezu Burgeru za režiju filma „Ivan“ sa obrazloženjem da je reč o snažnoj ljubavnoj priči koju svi prepoznajemo, i koja je predstavljena na svež i žestok način. Žiri smatra da je ova iskonska priča ispričana na izuzetno kreativan način, vođena majstorskom rukom reditelja Janeza Burgera, koja stvara utisak kao da je gledamo prvi put.

Treća nagrada pripala je Hani Slak za film „Rudar“. Žiri smatra da rediteljka je Hana Slak napravila film u maniru uzbudljivog trilera. Zasnovana na istinitim događajima iz dva rata na našem podneblju ova potresna priča ukazuje na to da se tragični događaji nažalost ponavljaju.

Žiri je dodelio i druge nagrade i specijalna priznanja, i to:

Specijalno priznanje žirija – special mention dobio je Dejan Zečević za režiju filma „Izgrednici“. U obrazloženju žirija stoji da je ovo film koji stvara jasnu refleksiju vremena u kojem živimo. Istovremeno, estetskom doslednošću kreira autentičan koncept jednog autorskog dela.

Posebno priznanje žirija dodeljeno je Kosti Ristiću za režiju filma „Banditi u potrazi za mamom“. Žiri poručuje da reditelj Kosta Ristić svežim, inovativnim i hrabrim pristupom u svom prvom filmu neodoljivo podseća na rane radove priznatih autora šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Zato je ovaj film važna karika u održavanju kontinuiteta sa najznačajnijim ostvarenjima sa ovih prostora.

Zlatni lešnik za najbolju žensku ulogu ravnopravno su podelile Nataša Dorčić, Ksenija Marinković i Doris Šarić-Kukuljica za ulogu u filmu Sare Hribar i Marka Antića „Lada Kamenski“. Tri glavne glumice su izuzetnim i slojevitim kreacijama snažno doprinele svežini i kvalitetu ovog debitantskog filma. Suvereno se igrajući svojim ulogama povremeno odaju utisak da gledamo scene dokumentarnog filma.

Zlatni lešnik za najbolju mušku ulogu pripao je Draganu Bjelogrliću za ulogu u filmu Miloša Avramovića „Južni vetar“. Žiri kaže da u filmu s velikim brojem odličnih uloga Dragan Bjelogrlić je svedenim, ali izuzetno efektnim sredstvima stvorio lik u duhu najboljih glumačkih ostvarenja sa ovih prostora.

Nagrada za najbolju produkciju dodeljena je Milošu Avramoviću za produkciju filma „Južni vetar“. Nagrada je u vrednosti od 15.000 evra u uslugama postprodukcije slike i tona za sledeći film. U obrazloženju žirija stoji da je ovo kompleksna priča napravljena na izuzetno komunikativan način, vrhunski producirana u svim segmentima.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
moze to mnogo bolje
moze to mnogo bolje
5 godine pre

Popecitelji kulture grada Leskovca. Ono sto nikad niste radili, ne umete najbolje. Ono za sta ste godinama placani a niste umeli, tesko cete dobro raditi. U ime nas mogu birati nasi, a ne vasi popecitelji. To su likovi izvan LKC. Oni priznati po poznavanju, upucenosti u kulturu, priznate pismenosti. Varijeteti smenjivanja nasih popecitelja u stolicama su dopusteni. Cak jednu stolicu dati za novinarsku poziciju. Jednog vidjenog lekara. Jednog priznatog direktora kao rukovodioca. Jednu nasu dobitnicu priznanja u glumistu. Jednog pisca na ime scenariste. I reditelja. Pa kompozitora. Likovi kruze, kao predstavnici raznih poziva, koji sinergijom biraju pazljivije od vas sada. Takva ozbiljnost nam treba. E oni ce napuniti sve sale, hale, upotpuniti ugodjaj za dogadjaj, bez tatine pomoci, kome se obracate kad zapnete, a uvek zapnete. Direktor LKC ne mora da organizuje, posto ne moze. Cujem i sad su morali da kupuju karte koje ona nije mogla da proda. Trebalo bi da pokazete ugovore sa placenim akterima, da vidimo sta su oni u obavezi za te pare medijski da urade, koliko minuta sta tacno rade i koliko puta. Isto i za sponzore, kakvi su vam ugovori bili, koliko puta na kojim medijima su pomenuti, kakva je vidljivost brenda. Ko sve cita da je grad Leskovac generalni sponzor? Koliko puta se svake skunde pomenuo svako od njih ? Vrlo amaterski sve radite. Totalno neprofesionalno. Tacno se vidi da improvizujete na jedan primitivan nacin. Zato imate vidne propuste.