LIFFE “zatvorio” Branko Baletić

LESKOVAC

Svečanom ceremonijom dodele priznanja najboljima u Narodnom pozorištu okončan je ovogodišnji LIFFE.

 

Festival je zatvorio reditelj Branko Baletić („Balkan ekspres“, „Sok od šljiva“…) koji je najpre rekao da odbija da zatvori festival, što je propraćeno smehom publike.

„Svako od nas koji se bavi ovim poslom, pa i naš san je da igramo glavnu ulogu u svom životu. Znamo da je to nemoguće, ali mi bi makar da igramo barem neku važnu epizodu u svom životu. Na žalost, uglavnom smo statisti u svom životu, a najgore je kad smo statisti u tuđem. Uvek sam govorio da nije intelektualac koji je završio puno fakulteta, nego onaj čovek koji ima sopstvenu predstavu o svetu u kome živi. Da bi imali predstfvau o svetu u kome živimo, moramo znati puno. Nalazimo se u sali u kojoj možemo ta saznanja steći. Leskovačani, imate sjajan kulturni centar i ekipu koja tamo radi, fantastično pozorište, prosto ove dve kuće vas čine boljim nego što jeste. Kad se festival završi, nastavite da odlazite u pozorište i u bioskop i znaćete mnogo više! Kod nas obično, kad se promeni vlast, ti novi koji dođu ukinu festivale ili ih umanje. U Leskovcu se desila dobra stvar – festival živi i razvija se. Bio sam na mnogo festivala, ali samo ovde gradonačelnik sedne na bicikl ili motocikl, dođe i druži se sa nama. Tako i treba dalje raditi, da ovaj festival izađe iz Leskovca. Zato vas umesto zatvaranja molim da pomognete ovim ljudima da već u ponedeljak ujutru pokrenu pripreme za 12. Leskovački internacionali filmski festival režije!“

Direktorka Leskovačkog kulutrnog centra se na ceremniji zatvaranja zahvalila svima koji su pomogli ovogodišnji LIFFE.

„Hvala pre svega vama divna publiko što svih ovih dana živite sa nama ovaj festival, što su sale pune, što doprinosite da ceremonija zatvaranja prođe u najboljem redu, hvala gradonačelniče što nesebično pomažete festival, jer nema festivala bez novca, a grad Leskovac ovih dana bez pitanja prebacuje novac da bi sve ovo izgledalo glamurozno, veliko, kako i dolikuje, da naš mali festival bude veliki. Hvala Darku Bajiću što smo uspeli da za ovih nekoliko godina, koliko sam ja na čelu ove institucije, postanemo pravi prijatelji koji zajednički imaju jednu ideju koju sa puno entuzijazma zajednički razrađuju. Hvala žiriju što je doneo tako dobre odluke, a na kraju još jednom hvala svima gostima što su u Leskovcu, što ovaj grad doživljavate kao svoj i što pronosite vibraciju i lepe reči o jednom malom gradu na jugu Srbije.“

Na kraju ceremonije zatvaranja publika je imala prilike da odgleda hit predstavu Zvezdara teatra „Klaustrofobična komedija“ po komadu Dušana Kovačevića, a u režiji Darka Bajića. Na sceni su briljirali Ljubomir Bandović i Nevena Ristić Vukes, uz odličnu podršku ostalih iz ansambla, pre svih Zorana Cvijanovića, Slavka Štimca i Marka Janketića.

Žiri jedanaestog LIFFE u sastavu Ademir Kenović, Dragan Marinković i Marija Bergam nagradu za najbolju režiju, koja nosi ime proslavljenog filmskog radnika Živojina Žike Pavlovića, dodelio je Vladimiru Blaževskom za režiju filma „Godina majmuna“, uz obrazloženje: “Bajkovito, raskošno i potpuno posvećeno, reditelj Vladimir Blaževski napravio je film u kome se uživa. Istovremeno pokazuje šta se dešava na ovim prostorima kada se pusti duh iz boce. Ili kada nam pobegne majmun iz zoološkog vrta”. Blaževski je izrazio zadovoljstvo zbog nagrade posebno, kako je istakao, jer se radi o esnafskom, rediteljskom festivalu.

Druga nagrada za režiju dodeljena je Janezu Burgeru za režiju filma „Ivan“ sa obrazloženjem da je reč o snažnoj ljubavnoj priči koju svi prepoznajemo, i koja je predstavljena na svež i žestok način. Žiri smatra da je ova iskonska priča ispričana na izuzetno kreativan način, vođena majstorskom rukom reditelja Janeza Burgera, koja stvara utisak kao da je gledamo prvi put. Nagrađeni reditelj zbog obaveza nije bio u Leskovcu, ali je poslao u poruku u kojoj, sem što se zahvalio na nagradi, je obećao da će prvom prilikom doći na festival, jer su priče o lepom druženju kolega u Leskovcu doprle do njega.

Treća nagrada pripala je Hani Slak za film „Rudar“. Žiri smatra da rediteljka je Hana Slak napravila film u maniru uzbudljivog trilera. Zasnovana na istinitim događajima iz dva rata na našem podneblju ova potresna priča ukazuje na to da se tragični događaji nažalost ponavljaju.

Hana Slak, primajući nagradu, rekla je da je film snimljen po istinitoj priči, a da je njena glavna motivacija da snimi film bila da makar malo situaciju učini boljim.

„Svaki put kad dobijem neku nagradu ja kažem neku želju, a sad bi mi želja bila da ovaj festival raste, da se širi i postane, zajedno sa Leskovcem, simbol prijateljstva između rediteljki i reditelja svih država bivše Jugoslavije.“

Žiri je dodelio i druge nagrade i specijalna priznanja, i to:

Specijalno priznanje žirija – special mention dobio je Dejan Zečević za režiju filma „Izgrednici“. U obrazloženju žirija stoji da je ovo film koji stvara jasnu refleksiju vremena u kojem živimo. Istovremeno, estetskom doslednošću kreira autentičan koncept jednog autorskog dela.

Posebno priznanje žirija dodeljeno je Kosti Ristiću za režiju filma „Banditi u potrazi za mamom“. Žiri poručuje da reditelj Kosta Ristić svežim, inovativnim i hrabrim pristupom u svom prvom filmu neodoljivo podseća na rane radove priznatih autora šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Zato je ovaj film važna karika u održavanju kontinuiteta sa najznačajnijim ostvarenjima sa ovih prostora.

Zlatni lešnik za najbolju žensku ulogu ravnopravno su podelile Nataša Dorčić, Ksenija Marinković i Doris Šarić-Kukuljica za ulogu u filmu Sare Hribar i Marka Antića „Lada Kamenski“. Tri glavne glumice su izuzetnim i slojevitim kreacijama snažno doprinele svežini i kvalitetu ovog debitantskog filma. Suvereno se igrajući svojim ulogama povremeno odaju utisak da gledamo scene dokumentarnog filma.

Zlatni lešnik za najbolju mušku ulogu pripao je Draganu Bjelogrliću za ulogu u filmu Miloša Avramovića „Južni vetar“. Žiri kaže da u filmu s velikim brojem odličnih uloga Dragan Bjelogrlić je svedenim, ali izuzetno efektnim sredstvima stvorio lik u duhu najboljih glumačkih ostvarenja sa ovih prostora.

Nagrada za najbolju produkciju dodeljena je Milošu Avramoviću za produkciju filma „Južni vetar“. Nagrada je u vrednosti od 15.000 evra u uslugama postprodukcije slike i tona za sledeći film. U obrazloženju žirija stoji da je ovo kompleksna priča napravljena na izuzetno komunikativan način, vrhunski producirana u svim segmentima.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare