Ličnosti godine OEBS-a Skrozza, Dragičević i Andrejević

BEOGRAD

Novinarka nedeljnika Vreme i portala Cenzolovka Tamara Skrozza, sudije Vrhovnog kasacionog suda Radmila Dragičević Dičić i Snežana Andrejević i profesor međunarodnog javnog prava na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru Senad Ganić dobitnici su nagrada Ličnost godine, koje dodeljuje Misija OEBS u Srbiji.

Šef Misije OEBS, ambasador Andrea Orcio, na godišnjem prijemu uručio je nagradu Skrozzi, ističući njenu doslednost i rad na unapređenju slobode medija, medijske etike i tolerancije u novinarstvu.

Prema rečima Orcija, sudija Radmila Dragičević Dičić nagrađena je zbog predanosti poštovanju ljudskih prava u krivičnom pravosuđu, a sudija Snežana Andrejević za doprinos reformi pravosuđa.

Profesoru Senadu Ganiću nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos građanskom aktivizmu i podršku vrednostima tolerancije i nediskriminacije u multikulturalnom društvu, naglasio je Orcio.

U radu dobitnika nagrada Ličnost godine, objasnio je Orcio, ogledaju se vrednosti i ideje koje promoviše OEBS i koje je Srbija uspešno zastupala tokom predsedavanja Organizacijom 2015. godine.

Orcio je podsetio da je od prvog dana mandata u Beogradu počeo da produbljuje uspešnu saradnju, radeći partnerski sa državnim institucijama, Vladom Srbije, civilnim društvom i medijima.

Reforme koje je preduzela Srbija i njen stalni napredak ka ispunjavanju ambicioznih ciljeva predstavljaju određujući element mog angažmana, naglasio je Orcio.

Prema njegovim rečima, Misija OEBS pruža podršku i stručnu pomoć Srbiji da ispuni svoj cilj i omogući potpuno funkcionisanje demokratskog sistema, sa jakim mehanizmima odgovornosti.

To uključuje i nezavisne, slobodne i odgovorne medije, napomenuo je Orcio, kao i ojačan pravični i fer pravosudni sistem, u kojem nema mesta diskriminaciji, niti privilegijama.

Veoma sam zahvalan svim našim partnerima iz Srbije na odličnoj saradnji na prevazilaženju zajedničkih izazova, rekao je Orcio i ocenio da konkretn primer podrške Srbiji nedavna donacija opreme i vozila Udarnoj grupi za borbu protiv kriumčarenja ljudi.

Pored podrške Srbiji da se suoči sa najzahtevnijim izazovima, dodao je Orcio, posebna vrednost Misije je u ciljanoj pomoći, kao nosioca zajedničkih vrednosti, u ključnim oblastima modernizacije zemlje.

Među te vrednosti Orcio je ubrojao jačanje vladavine prava, nezavisnog pravosuđa, reformu sektora bezbednosti, jačanje demokratskih institucija, reformu medija, manjinska prava i rodna ravnopravnost.

Prijemu u beogradskom hotelu Hajat prisustvovao je veliki broj predstavnika državnih institucija, medjunarodnih organizacija, ambasada, civilnog društva, medija, kulturnih i javnih ličnosti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare