Leskovcu odobren paket podrske za unapredjenje planiranja i budzetiranja kapitalnih projekata

LESKOVAC

U Beogradu je organizovana dodela paketa stručne podrške za 30 lokalnih samouprava u okviru projekta pod nazivom „Povećanje kredibiliteta planiranja, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnih rashoda na lokalnom nivou u Srbiji“. Reč je o programu EU Exchange 6 koji finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2019 i sprovodi se u režimu direktnog upravljanja od strane delegacije EU u Srbiji. Ključne resorno nadležne institucije na nacionalnom nivou jesu Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za javne politike, uz Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo za Evropske integracije. Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) ima ulogu implementacionog partnera na osnovu direktnog granta. EU Exchange 6 predstavlja šestu fazu podrške EU lokalnim samoupravama u Srbiji za ključne reformske procese na putu pristupanja EU, koja se kroz Program gotovo u kontinuitetu realizuje od 2004. godine. Ukupna vrednost Programa EU Exchange 6 iznosi dva miliona evra, a predviđeno trajanje je tri godine, od septembra 2021. do septembra 2024. godine. Među gradovima kojima je odobren paket podrške našao se i grad Leskovac i to u okviru Konkursa za dodelu paketa za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata.

Na svečanosti dodele paketa prisustvovali su predstavnici odabranih lokalnih samouprava, a Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, govorila je o značaju reforme lokalnih administracija u procesu pristupa Evropskoj Uniji i važnosti stabilnosti lokalnih budžeta, pružanju stručne podrške JLS za pravilnu i sveobuhvatnu primenu razvojnog i srednjoročnog planiranja, kapitalnog budžetiranja i transparentnog upravljanja budžetom, i finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije. Ministarka je posebno izdvojila lokalnu samoupravu grada Leskovca kao primer dobre prakse.

U ime izabranih lokalnih samoupravama skupu se obratio gradonačelnik Leskovca i predsednik SKGO Goran Cvetanović istakavši da odobrenu podršku Evropske unije svi doživljavaju kao važno postignuće lokalne samouprave u Srbiji.

„Ovo je deo reformskih procesa koje su pokrenuli naši državni organi i podrška kojom se sistemski menja lice lokalne samouprave. Stečena znanja dobijena kroz Program Exchange 6 valorizovaće se u narednom periodu kroz kvalitetnije planiranje i realizaciju budžeta, ostvarivanje razvojnih planova, ali i kvalitetnije upravljanje kapitalnim projektima koji će u velikoj meri doprineti razvoju lokalnih zajednica. Zahvaljujem se Evropskoj uniji i resornim institucijama koje su imale sluha da ovakav vid podrške obezbede. Na kraju zahvaljujem se i Stalnoj konferenciji gradova i opština, našoj asocijaciji koja je vredan saradnik i koja nam daje vetar u leđa kontinuiranom podrškom i saradnjom.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare