Leskovčani uspešni i u Poreču

Učešće na Medjunarodnom takmičenju ‘’Gatus’’ u hrvatskom Poreču, poslednji je, u nizu uspešnih nastupa učenika Trgovinsko-ugostiteljske škole , samo od početka školske godine. Danas su poslastice, koktele i druge gastronomske specijalitete mogli da probaju, a u kvalitet usluživanja i prezentacije turističkih potencijala, da se uvere, i novinari lokalnih medija. Poseban razlog za mini slavlje je početak rada ‘’učionice na otvorenom’’, u kojoj je učenička kompanija predstavila svoj novi projekat.

Police i stalaže u holu Trgovinsko-ugostiteljske škole jedva da mogu da izdrže težinu pehara, medalja i drugih priznanja, kojima se, gde god da se pojave, okite ekipe i učenici ove obrazovne ustanove. Veća ili manja, medjunarodna i domaća-sva takmičenja su važna, pre svega zbog sticanja neophodnog iskustva, ističu profesori, ali se najviše raduju uspehu sa nadmetanja sa drugim srodnim školama, jer je to najbolji pokazatelj rezultata rada, talenta, marljivosti i posvećenosti. Zato je pojavljivanje na GATUS-u, koji okuplja stručne turističko-ugostiteljske škole iz eks Jugoslavije, gotovo obavezno, a uspeh na tom takmičenju-vrhunsko dostignuće.  

–          Učestvovalo je 13 ekipa, a domaćin je bila škola iz Poreča, u kome je trodnevno takmičenje i održano. Naši učenici nadmetali su se u tri discipline: trodnevni turistički aranžman na bazi zdravstvenog turizma- Magic wellness, postavka svečanosg stola i priprema koktela i priprema jela po narudžbini i restoranskog dezerta. Trgovinsko -ugostiteljska škola je sa takmičenja donela dva zlatna i jedno srebrno priznanje i vrlo smo ponosni na ovaj uspeh, kaže pi-ar Danka Ilić, dodajući  kako su učenici i profesori sa hrvatskog primorja poneli nezaboravne uspomene.

Ilićeva je podsetila na uspehe ostvarene na medjunarodnim takmičenjima u Kruševu, Makedonija, odnosno Vladičinom Hanu, sa kojih su se učenici Trgovinsko-ugostiteljske škole vraćali okićeni medaljama i sa peharom u rukama.

–          Stalno ponavljamo i uvek potenciramo  da je ulaganje u prosvetu najbolja investicija, a kad se ona vrati kroz uspehe kakve beleže djaci i profesori ove škole, uverimo se u istinitost reči s početka rečenice. Ove nagrade nisu slučajnost. Iza njih stoji trud, rad i kreativnost timova i njihovih mentora, spremnih da svo svoje znanje prenesu mladjim generacijama. Zato će lokalna samouprava nastaviti da ulaže u obrazovanje, školske objekte, opremu, učila I druga sredstva, kako bi se mladi ljudi sa što više znanja i veština naoružali pri ulasku u svet odraslih, istakla je većnica Brankica Stamenković.

Kuvari i poslastičari su svoja gastronomska dostignuća ranije pripremili, a na šankerima I konobarima je bilo da ih posluže, ali i da za goste pripreme koktele i poslastice ‘’na licu mesta’’.

Ovo mini slavlje iskorišćeno je da se i zvanično predstavi ‘’učionica na otvorenom’’, izgradjena sredstvima za koja je Djački parlament škole, konkurisao kod Kancelarije za mlade:

–          Ovo je učenički parlament, koji je prvi završio i predao projekat i dobio novac, što mnogo govori o ozbiljnosti ove organizacije i podršci rukovodstva škole.  ‘’Učionica na otvorenom’’, vredna je oko 14o hiljada dinara, a pored osvajanja nagrada na brojnim takmičenjima, djaci ove škole , redovni su aktivisti i volonteri, pa ne čudi činjenica da ih je mnogo medju dobitnicima oktobarskih priznanja, naglašava Aleksandar Stojanović, direktor Kancelarije za mlade.

U uredjenom prostoru na otvorenom, učesnička kompanija Turističko-ugostiteljske škole predstavila je danas svoj novi projekat ‘’Kata Smoothie’’. Katarina, Andjela, Teodora i Andjela pripremile su I poslužile četiri vrste napitaka od voća I povrća.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare