Leskovački Zeleni ustanak besplatno postavlja senzore za merenje zagađenosti vazduha po Leskovcu

LESKOVAC

Leskovačko udruženje građana “Zeleni ustanak” formirano nakon prošlogodišnjih protesta za očuvanje parkića i igrališta za decu kod “Pepeljuge” pokrenulo je akciju postavljanja senzora za merenje koncentracije suspendovanih PM 1, 2.5 i 10 čestica u vazduhu širom Leskovca. Akcija je pokrenuta u saradnji sa prvom srpskom građanskom mrežom za otvorene podatke merenja koncentracije čestica zagađivača “Vazduh građanima” kao i Internet društvom Srbije koje između ostalog aktivno radi na promociji i široj upotrebi internet tehnologija u rešavanju ekoloških problema.

Glavni cilj akcije jeste da se do kraja leta odnosno pre početka sledeće grejne sezone na različitim lokacijama širom grada postavi ukupno oko 20-25 senzora za merenje zagađenosti vazduha što predstavlja optimalan broj mernih mesta za grad veličine Leskovca a merni podaci prikazuju u realnom vremenu na internet platformi www.klimerko.org. Do sada su instalirana tri takva senzora čiji su merni podaci već vidljivi na platformi www.klimerko.org. Iz udruženja pozivaju i druge Leskovčane dobro volje koji žele da podrže akciju i omoguće instalaciju senzora u svom dvorištu ili terasi da se jave na e-mail udruženja info@zeleniustanak.rs. Senzor za merenje će im biti dostavljen besplatno dok će oko same instalacije i povezivanja na internet platformu dobiti podršku od udruženja. Jedini preduslov za instalaciju senzora jeste postojanje napajanja od 220V i bežične internet mreže na lokaciji. Nakon instalacije dovoljnog broja senzora širom grada ideja je da kada god vrednosti merenja koncentracije čestica zagađivača pređu kritične budu prikazane u realnom vremenu na nekolio LED bilborda u Leskovcu kako bi Leskovčani mogli da se na vreme sklone i što je više moguće smanje svoju izloženost vazduhu štetnom po zdravlje.

Sve ovo naravno predstavlja samo prvi korak ka čistijem i zdravijem vazduhu u Leskovcu na kom moramo da radimo svi zajedno, i pojedinci i udruženja i nadležne institucije. I to na primer unapređenjem i/ili zamenom individualnih ložišta na čvrsta goriva, većom upotrebom slorane energije kako za toplu vodu tako i za napajanje električnom energijom pogotovu imajući u vidu veoma dobar geografski položaj Leskovca za tako nešto kao i od skora dostupne subvencije i zakonski regulisanu mogućnost da svaki potrošač može postati i proizvođač električne energije, ograničenom upotrebom automobila u užem gradskom centru, izgradnjom biciklističkih staza i većom upotrebom bicikli i trotineta za kretanje po gradu,  i sl.

Pored svega toga javne zelene površine imaju posebnu i veoma bitnu ulogu u unapređenju kvaliteta vazduha u gradskim sredinama i predstavljaju svojevrsna pluća svakog grada. Stoga je adekvatno i pravovremeno urbanističko planiranje u tom domenu veoma bitno. Prema Generalnom urbanističkom planu Leskovca (GUP-u) stepen ozelenjenosti koji predstavlja odnos ukupne površine zelenila prema broju stanovnika u Leskovcu iznosi samo 6.6 m2 po stanovniku dok je njegova minimalna 25  a preporučena vrednost između 30 i 80. Prema tome evidentan je nedostatak zelenila u Leskovcu pa je u nacrtu Izmena i dopuna GUP-a do 2025. godine koji je do skora bio na javnom uvidu jasno naglašeno da je potrebno formirati nove javne zelene površine u gradu a sve postojeće zadržati.

Međutim, u praksi se vrlo često prilikom izrade, izmena i dopuna planova nižeg reda odnosno planova generalne regulacije takve i jasne smernice planova višeg reda zanemaruju i uglavnom vrši prenamena zemljišta u višeporodično stanovanje kako bi se dalje omogućila izrgadnja višespratnica. Iz udruženja podsećaju da se upravo tako nešto desilo i 2010. godine sa lokacijom kod “Pepeljuge” čime je planski omogućena gradnja višespratnice u parkiću i igralištu za decu.  Takve planske i “nenamerne” greške je sada i nakon više od deset godina malo teže, ali ipak moguće ispraviti, i upravo na tome zajednički rade sadašnja gradska uprava, investitor i udruženje stanara zgrada koje okružuju parkić kod “Pepeljuge”, saopšteno je iz ovog udruženja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare