Leskovački “Vodovod” i “Toplana” gubitaši

LESKOVAC

Leskovački “Vodovod” je prošlu godinu završio sa gubitkom od 11 miliona dinara.

Ovo je na poslednjoj održanoj sednici Gradskog veća rekao direktor Javno komunalnog preduzeća “Vodovod” Staniša Ristić.

Podnoseći izveštaj o radu tog preduzeća on je rekao da su najveći problem napravili kvarovi i da ih je u prošloj godini bilo 1.447.

Ristić nije obrazložio gde su i zašto nastajali ti kvarovi kao ni kako je moguće da nekada najbolje stojeće javno preduzeće u finansijskom smislu, posluje sa gubitkom.

“Oni su otklonjeni sve dan za danom, a odabranom izvođaču radova smo platili više od 7,5 miliona dinara. Uradili smo i preko 30.000 analiza vode i svi uzroci su bili ispravni. Obezbedili smo i 252 priključka na vodovodnu mrežu, 68 na kanalizacionu mrežu, a iz sopstvenih sredstava smo nabavili građevinskiu mašinu za održavanje vodovodne i kanalizacione mreže od 11,5 miliona dinara, nabavili smo i auto-cisternu od 16,5 miliona, dok smo od Grada dobili subvencije od 9 miliona, Prošlu godinu završili smo sa negativnim finansijskim izveštajem od 11 miliona dinara”, rekao je Ristić.

U prošloj godini je sa gubitkom poslovala i “Toplana”.

Njihov prikazani gubitak je 45 miliona dinara iako uslugu koju naplaćuju, preko cele godine, nisu pružali sve vreme u zimskim mesecima građanima priključenim na daljinsko grejanje.

Naime, leskovačka “Toplana” isključuje grejanje čim grane prvo sunce iako je zima i hladno je a od građana naplauju i grejanje koje nisu imali.

I pored u gubitku su 45 miliona dinara.

Kao glavni razlog za ovaj manjak aktuelni direktor Tomica Jovanović je naveo poskupljenje energenata.

“Za zagrevanje tokom 2022. godine utrošeno je 3.752 tone uglja, 2.071 tona mazuta i više od milion metara kubnih gasa. Planirani prihodi bili su 444 miliona, ostvareni su sa 93% što je je 411 miliona. Do smanjenja je došlo zbog kasnog povećanja cena, ali i zato što su računi za oktobar bili umanjeni. Bilo je planirano da rashodi iznose 456 miliona što i jeste bilo tako, a najveći udeo su rashodi za energente”, rekao je rekao je Jovanović.

Za razliku od ova dva preduzeća, koje loklna vlast redovno ističe kao “uspešna”, “problematični” ( u finansijskom smislu) JP Dom i JP Gradska autobuska stanica su godinu završili sa dobitkom, koji će uplatiti u budžet grada.

Pozitivno su poslovali i Urbanizam i izgradnja, Pijaca, Komunalac i Komunalac Grdelica, rečeno je na sednici Gradskog veća.

Uzgred, “Vodovod” i “Toplana” su godinu završili sa gubitkom iako su povećane cene njihovih usluga. (kraj) LJS/ SM

Prati
Obavesti me o
guest

5 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Pre nego propadnemo
Pre nego propadnemo
11 meseca pre

Mi radnici smo jednom ostajali po 7 meseci bez platu. Kasnila je tolko. Mora se ukljucimo da sprecimo da se to ponovi. Ako ne smemo javno ajde ovdenak da prijavimo svaki koj nesto lose zna od poslovanje. Ega sprecimo pre no sto nastane steta. Posle ce je prekasno.

Pera
Pera
11 meseca pre

Stanisa, priznaj, sta si promenio, kakve izvodjace radova za otklanjanje kvarova spominjes, zar vodovod nije imao sluzbe redovne i dezurnu da sami otklanjate kvarove? Pa ti bese izmislio i obezbedjenje da placas agenciji, umesto da sami cuvate objekte. Imas viskove radnika al ne umeju da otkone kvarove, nece da budu cuvari portiri. Ali mi gradjani da ih izdrzavamo da rade po kancelarijama. Za taj gubitak jesi kriv, koliko je smanjena naplata od pre 5 godine, jer ti nece se zameris ni politicarima, garant za vodu duguju i odbornici i bolnica i MUP. Hoces da si direktor al da ti se niko ne naljuti. I ko je kriv sto je vodovod gubitas, svetska kriza verovatno.
I pored subvencije i vozila koje je grad dao, i vecih cena vode, ti ne umes da se izboris. U vodovod se vratilo Zoranovo vreme i vreme Crne Trave. Kad je gubitak isao u prilog samo funkcionerima. Vratila se smutna vremena. Svima cinis na racun vodovoda. I dzabe popravke i zmuris za dugove, placas i ruckove.
Ovo da se proveri sve. Radnici sigurno znaju sta si zabrljao.

Stojko
Stojko
11 meseca pre
Odgovori  Pera

Ovde nešto debelo škripi kod Staniše… Ima realizovani naplatu svakog meseca nešto preko 64 miliona, na bruto plate mu ide oko 19 milona. Ima nerealizovanu naplatu svakog meseca oko 46 miliona pa ako samo gledamo učinak realizovano minus plate to je 45 miliona mesečno… Pa gde su skembane te pare??? Posao za policiju koja i tako ništa ne radi… A o švaleracijama u fabrici vode, po kancelarija da ne govorimo? Da ne pričamo o tuči u pravnoj službi ili gde je vatrogasac portir ispred upravne zgrade lopatom mlatio tehnologa… Kao što je nekada uništavao Pijac tako sada isti rukovodeći organ uništava Vodovod.

Kosta
Kosta
11 meseca pre
Odgovori  Pera

Tačno je, ima milionskih dužnika, kojima ne smeju ni da skrenu pažnju da bu trebalo da makad malo izmire dug. Oni godinama ne plaćaju vodu. Dok sam ja,za dug od 4.500 dinara dobio opomenu pred utuženje. I ko zna još koliko hljada građana je zastrašivano iz njihove bedne pravne službe. Jeste, tačno je da dugove treba izmirivati, da treba plaćati uslugu, al nemoj ga šiljite na pristojnim i poštenim građanima.

Дудуле
Дудуле
11 meseca pre
Odgovori  Kosta

Platice sve dugove sirotinja ,a ko bi drugi