Leskovački trg tri godine kasnije ili šta su platili Leskovčani : I dalje nezavršen, ono što je postavljeno stalno se kvari

LESKOVAC

Radovi na trgu u Leskovcu su počeli 12. novembra 2019. godine i tada
je rečeno da će trajati 360 dana. Tri godine kasnije radovi još uvek nisu završeni, ne zna se kad će biti gotovi a sve to građane Leskovca navodno košta manje od 223 miliona dinara, tako tvrde gradski zvaničnici.

Umesto osvetljenja na trgu su i dalje žice koje ide a one druge, koje vire, su pored klupa za koje se ne zna tačno da li su završene ili treba baš ovako da izgledaju.

Bele granitne ploče su dobile fleke a fontana više ne radi nego što radi.

Tzv. biciklistička staza, koja vodi od ćoške nekadašnje Modne kuće do ćoške i semafora Robne kuće, je odavno počela da se haba a farba preko nje ljušti

Direktor JP „Urbanizam i izgradnja“ Novica Nikolić kaže da će trg , navodno, koštati manje Leskovčane.

Ali ne kaže kada će najzad biti završen.

Izneo je podatke do kojih je došla komisija zadužena da uradi presek urađenih radova po ugovoru sa Bauvezenom koju su činili predstavnici gradskih uprava i izvođača.

„Iz zapisnika se vidi da će Leskovac koštati ugovor sa Bauvezenom oko 164,6 miliona dinara ili oko 1,4 miliona evra. Do danas je plaćeno 170,1 miliona, od toga „Bauvezenu“ 141,7 i PDV u iznosu od 28,3 miliona. Aktiviranjem bankarske garancije sredstva za dobro izvršenje posla grad je od banke naplatio 18,5 miliona. Znači, do sada na izgradnji trga i rekonstrukciji pešačkih površina grad je utrošio 151,5 miliona. Radovi su izvedeni za još 21,6 miliona. Prilikom konačnog obračuna komisija će naplatiti penale za kašnjenje u izvođenju radova u iznosu od 5% od ugovorene vrednosti, odnosno 9,4 miliona dinara. Grad će nakon toga platiti PDV u iznosu 3,6 miliona dinar, što će na kraju iznositi tačno 164.615.461,27 dinara. Nakon što komisija završi svoj posao, pokrenućemo nabavke u koju su ušle u plan nabavki grada Leskovca na prethodnoj sednici. Inače, uređena je površina od 11.300 kvadratnih metara, izgrađena je pozornica, parterna fontana, osnova za pilon, žardinjere u pasažu, formirane su zelene površine sa drvoredima, zasađeno je 55 novih stabala u odnosu na planiranih 37, postavljene su granitne klupe, biciklarnici, kante, putokazi, panoi, završeno popločavanje trga ugradnjom granitnih ploča i kocki, a na prešakim površinama u ulici Bulevar Oslobođenja su postavljene behaton ploče. Rok izvođenja nije ispoštovan i ja se još jednom izvinjavam svim građanima na strpljenju.“

A ŠTA KAŽU GRAĐANI?

Više od dve trećine građana, koji su učestvovali u anketi Regionalne
informativne agencije JUGpress , a u kojoj je glavna tema bio upravo trg, smatra da je novac kojim će radovi na leskovačkom trgu  biti plaćeni , mogao pametnije da se iskoristi.

Iako skoro polovina učesnika ankete smatra da je Leskovcu potreban trg, najveći broj njih, sem ozbiljnih primedbi na cenu, zamera i to što se radovima ne nazire kraj.

Na pitanje „Da li je novac dat za trg mogao pametnije da se iskoristi?“,
čak 79% onih koji su popunili anketu je odgovorilo potvrdno, a 21%
negativno.

Radovi na trgu u Leskovcu su počeli 12. novembra 2019. godine i tada
je rečeno da će trajati 360 dana. Dve godine i tri meseca kasnije
radovi još uvek nisu završeni, ne zna se kad će biti gotovi a za sve
to će građani Leskovca platiti 223 miliona dinara, ako cena nije u
međuvremenu porasla

Ovo su samo neke od poruka koje su građani slali JUGpressu o radovima na trgu.

Bosiljka Papaček, penzionerka, ima vrlo jasne razloge protov trošenja
tolikog novca na trg i uništavanje nekadašnjeg parka.

Kaže da joj se čini da radovi traju već tri godine.

“Ja sa svojim prijateljima penzionerima, kad god prođemo, žalimo za trgom koji je nekad bio ovde. Smatramo da je ovde previše betona, leti kad se ovo usija, mi koji živimo u centru, nećemo moći da živimo od zapare, uveče neće moći da se izađe. Dodajte tome i izduvne gasove… Nama treba što više drveća, trebaju nam parkovi, to su pluća grada… Pratila sam na televiziji, Ana Brnabić je izjavila da ne zna ko je izvođač radova, ali je i rekla da će se to saznati, te da će da budu sankcije protiv onih zbog kojih kasne radovi. Smatram i da je novac uložen u trg bilo pametnije uložiti u neki park, u neko zelenilo”, rekla nam je Papaček .

“Žalim za fontanom koja je prebačena na Hisar, jer je to ipak udaljeno i ne može svako da dođe do tamo. Ali, i tamo je uređenje parka „Devet Jugovića“ urađeno fušerski. Stepenice se već rune, neko je izgleda štedeo na cementu. Mnogo je fušeraja u ovom gradu i to je žalosno. Ja volim Leskovac, iako nisam ovde rođena nego sam u Leskovac došla 1964. godine kao prosvetni radnik ali nije dobro ovo što se radi”, dodaje Bosiljka Papaček.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Svetiliska
Svetiliska
1 godina pre

Gospodjo Ljiljana, projektanti su do tancina projektovali Trg po meri Leskovcana buducnosti. Kada nas Leskovcana, posle naredna dva -tri popisa, bude ostalo to sto ostane, a nakon “zlatnog doba Srbije” tj. kada smo pod vladavinom Acike Vucica bili “ekonomski tigar na Balkanu” ovaj Trg, ovakav i takav bice mera velicine Leskovca. Svi Srbi pod jednu sljivu, a sva leskovacka zbirudija sto pretekne od “zlatnog doba” i vucicevog blagostanja – na Trg. Kakva fontana, kakvi Piloti-Piloni, nemojte, postovana g. Stojanovic da nase SNS-ovce terate da ga zavrse. Na njeme, na Trgu, bice razapeti satori preostalih Leskovcana, javna cesma umesto vodovoda, park ce sluziti kao javni WC, a balkon Doma Sindikata kao javna govornica sa koje ce se Veliki Brat svakodnevno oglasavati velicajuci nase uspehe na bojnom, ekonomskom, a posebno na demografskom polju. Od miline nece moci da se dise, jer cemo po zagadjenu vazduha uzimati zlatne medalje.SNS-ovci i SNS-ovcice ce, naravno u uniformama, odrzavati red na prelepom izbetoniranom Trgu i posmatrati da li Leskovcani redovno, u pravilnim vremenskim intervalima,uzvikuju parole Aco-Srbine i Glavu dajem – Kosovo na dajem. Velika slika sa likom voljenog nam presednika vijorice se sa jarbola od 200m visine, donesenog sa Kalimegdana kao posebnog poklona naseg pocasnog gradjanina njegovog velicanstva AV, Av!!! TISINA.

Potop
Potop
1 godina pre

Nepismen i dvoličan narod dobija od vlasti upravo ono što zaslužuje jedino mi je žao pametnih ljudi koji u ovoj državi stradaju zbog agresivnih bitangi na vlasti i narodu.Selidba ko god može i razume.