Leskovački SNS predstavio predloge za Zakon o socijalnim kartama

LESKOVAC

Na konferenciji za medije Saveta za društvene delatnosti gradskog odbora SNS Leskovac tema je bila predlog teksta na predlog nacrta zakona o socijalnim kartama. Branka Cakić, član ovog saveta, iznela je neke od predloga koji su izloženi na javnoj raspravi i koje su dali članovi ove stranke.

„Saveta za društvene delatnosti SNS-a Leskovac podržava napore Vlade da se donese jedan ovakav zakon čiji su benefiti uspostavljanje Informacionog sistema socijalnih karata koji će predstavljati mehanizam za racionalnu i pravednu raspodelu sredstava namenjenih za socijalnu zaštitu i proaktivno delovati na institucije iz sistema socijalne zaštite. Informacioni sistem Socijalna karta treba da ispunjava sledeće poslovne ciljeve: da obezbedi što potpuniji obuhvat socijalno ugroženog stanovništva uz smanjivanje greške isključenosti; da doprinese smanjivanju neopravdanog dodeljivanja prava na socijalnu zaštitu uz smanjivanje greške uključenosti; da doprinese povećanju efikasnosti i transparentnosti u dodeljivanju socijalne pomoći; da obezbedi brže reagovanje u slučaju promena koje utiču na socijalni status; da obezbedi ujednačene podatke iz svih postojećih informacionih sistema u okviru ministarstva zaduženog za socijalnu zaštitu, kao i podatke za druge institucije koje su korisnici podataka o socijalno-ekonomskom statusu pojedinca, porodice i drugih entiteta…“

Savet predlaže i da Matične službe, pošto trenutno ne vode evidenciju o jednoroditeljskim porodicama, to evidentiraju kroz naknadne upise u zabeleške izvoda iz matične knjige rođenih. Takođe, u delu podataka koje obezbeđuje MUP treba da budu dostupni i podaci o readmisiji. Srbija je kao potpisnica tzv. „belog šengena“ ušla u red zemalja koje mogu da koriste privilegiju bezviznog režima sa zemljama EU. To je doprinelo i da određeni broj građana ostvari pravo na socijalnu pomoć u Srbiji, a onda odu u neku od zemalja EU u kojoj opet ostvare pravo na socijalnu pomoć, tako da primaju ovu vrstu pomoći po dva osnova. U bazu podataka, po savetu za društvene delatnosti SNS treba da budu uneti i podaci Osnovnog suda koji se odnose na alimentaciona potraživanja, jer se dešava da jedna strana ne uspeva da ostvari to svoje pravo, ali im se dosuđena alimentacija računa u ostvarena primanja.

Član saveta Predrag Momčilović, govoreći o bezbednosti i tajnosti podataka koji bi se nalazaili u ovoj bazi, rekao je da će uvek moći da se zna koja ustanova i pojedinac je pristupio bazi, koje podatke i za koja lica je tražio, tako da, ukoliko dođe do neke zloupotrebe, snosiće zakonske posledice.

Prati
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ivan
Ivan
4 Jula, 2019 8:52 pm

To nece funkcionisati kao ni ostali srpski zakoni

Проститутки Бишкека
1
0
Ostavite komentar.x
()
x