Leskovački Letnji festival počinje 16. juna

LESKOVAC

 

Leskovački letnji festivali ili Leskovačko leto počeće  u petak 16. juna i trajaće dve nedelje,  odnosno do 1. jula, najavljeno je danas, na konferenciji za medije u Turističkoj organizaciji Leskovac.

„Naši zainteresovani sugradjani, počev od sutra pa do kraja meseca na otvorenom, u kompleksu Šop-Djokića, gde je i postavljena pozornica, svake večeri će moći da uživaju i da se zabave uz raznovrstan kulturno zabavni program“,  rekla je  saradnica za odnose sa javnošću Turističke organizacije Leskovac, Tina Stojanović.

Da Leskovački letnji festivali dobijaju sve više na značaju, govori i činjenica da će se po prvi put, u okviru manifestacije, održati polufinalno takmičenje trubačkih orkestara za Guču. Sutra u 19h zakazan je defile svih učesnika takmičenja duž Bulevara Oslobodjenja, dok će zvanično takmičenje početi u 20h.

Dok stručni žiri, profesori trube, u sastavu Aleksandar Milenković, Darko Dimitrijević i Vladica Vasić, ocenjuju koji će to orkestri predstavljati naš grad na finalnom takmičenju u Guči 12. avgusta, sve prisutne u etno kompleksu Šop-Djokić, zabavljaće orkestar Damira Stevanovića „Dar mar“ iz Knjaževca.

Orkestri koji će se nadmetati na sutrašnjem polufinalnom takmičenju, u kategoriji seniora su: orkestar Fejata i Nebojše Sejdića, orkestar Isidora Zećirovića, orkestar Jovice Ajdarevića, orkestar Stefana Mirkovića, orkestar Olivera Radmanovića, orkestar Zvezdana Asanovića, orkestar „Arizona dream“ i orkestar „Gypsy rhythm“. Učestvovaće i dva omladinska orkestra iz Grdelice.

Osim glavne nagrade i odabir orkestra koji će predstavljati naš grad u Guči, stručni žiri će dodeliti i nagrade za najizvornije muziciranje, za najbolju pesmu, za najboljeg tenoristu i basistu. Biće odabrani i prvi trubač i bubnjar.

Kao i svake godine, u okviru Leskovačkih letnjih festivala, biće održane i modne revije, izložbe ručnih radova, pasa, ptica, nastupaće lokalni bendovi i kulturno umetnička društva. Neće izostati ni tradicionalni turnir u basketu. U okviru sportskih dešavanja imaćemo revijalne nastupe aikido kluba „Bodyguard“, karate kluba „Bushido“ i gimnastičkih klubova „Dubočica“ i „Kolut“.

Na repertoaru festivala je i pozorišna predstava, komedija leskovačkog Narodnog pozorišta „Ko je koga“, kao i dečija predstava „Kako su postale ružne reči“.

„Po prvi put će, u okviru manifestacije, turističku ponudu predstaviti opština Bela Palanka, takodje ćemo imati i promociju Ribarske banje. Biće obeleženo i tradicionalno Vidovdansko veče 28. juna u porti crkve „Svete Petke“ u Rudaru. Obezbedjen je autobuski prevoz za sve zainteresovane gradjane“- rekla je Tina Stojanović.

Nakon Leskovačkih letnjih festivala, biće održan i Leskovački Karneval, koji će trajati od 5. do 8. jula. Pored velike karnevalske medjunarodne povorke koja je zakazana za 8. jul, u sklopu dogadjaja, održaće se i dečiji karnevali, karnevali vatre, karnevali trećeg doba, zatim maskenbali i brojna druga dešavanja, naročito interesantna mladjoj populaciji.

Za organizaciju Leskovačkih letnjih festivala, iz gradskog budžeta izdvojeno je 1,5 milion dinara, a za Leskovački Karneval 4,5 miliona.

Tokom trajanja Leskovačkih letnjih festivala, svakog dana od 18h pa sve do ponoći, ulica Bulevar oslobodjenja, od Narodne biblioteke pa do Tehnološkog fakulteta, će biti zatvorena za saobraćaj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare