Leskovačke kafane : Zajačka kafana

LESKOVAC

U Leskovac su se prijatelji družili i po toj – dal su „vinski“ el pa „rakijski“. Pera Zavidojla, kd u čaršiju sretne prijatelja, pita ga:
– Kakav si danas?
– Jutros sam – rakijski! A posle podne ću sigurno budem – vinski! – odgovori mu prijatelj.
A Pera Zavidojla kaže:
– Ja sam pa jutros – „vinski“. Za posle podne – će vidimo!
Zajačka kafana bila je odma preko put Slavujev bioskop. Tuj su se svako veče sobirali i edni i drugi – i „rakijski“ i „vinski“. Uvek isto društvo, a među nji i Pera šuster iz Čivlk. Pera je bija pedantan – nosija se ko kicoš, pa su ga za toj vikali Peca Kicoš.
Kd oko ponoć u kafanu ostanev samo onija što tuj okapujev svaki dn – skloniv se astali u stranu i u sredinu ostane prazan prostor. Gosti odamna pomešali pića – svi su i “rakijski“ i “vinski“ i na čis prostor u sredinu kafanu – počnev da se rvev. Peca Kicoš je bija među najbolji rvači i skoro svaku noć porvev se gazda od kafanu Pera Zajac i Peca Kicoš – ufativ se prvo za grbine, a ondak za kaiši i “nosiv“ se i obaljav u kafanu. I uglavnom – Pera Zajac uvek pobedi Pecu Kicoša. Al, dogodi se da i Peca Kicoš sobali Peru Zajca i drusne ga na patos! Pera Zajac se tg naljuti, jer neje mogja da podnese da ga Kica obali i – potepav se! Edva gi razdvojiv i pomiriv! Jutre uveče pa isto – pa se skloniv astali u stranu, Pera Zajac i Kica se ufativ za kaiši i obaljav. Ako pobedi Pera Zajac – dobro je, a ako Kica baci Peru Zajca na patos – rvanje se pretvori u neviđeno tepanje!
Zajačku kafanu izgradi Trajko Tasić Zajac na površinu od petnaes sa deset metra. U dvorište pozadi kafanu bile su dve kafanske štale i četri sobe za prenoćište, a ispod sobe bija je podrum kude su bili burići s piće. U istu avliju poza kafanu bile su i dve kuće u koje su sedeli Zajci. Trajko Zajac je bija golem gazda – imaja je lojza (vinogradi) i njive i dve kuće odma do Vranjkićevi na Nišku ulicu. Kad mu se sinovi podeliše – Zajačku kafanu i kuću poza kafanu dobi u nasleđe Pera, zvani Peca Zajac, a druga, pomanja kuća, vodila se na Trajkovu ženu Diku.

*** *** ***

Kafana na Jordana Stefanovića Tupodupskoga na Široku čaršiju bila je – osamnaesta kafana po red kd se otkud Vašarište pođe nakud Široku čaršiju. S leve strane bile su – Đermanovićeva kafana, pa Gugučina kafana koju je pod kiriju držaja Jordan Stojanović, zvani Jore Slezenka, pa kafana na braću Đoku i Leku Valjačkić, kafana na Mitu Litrića, pa kafana “Makedonija“ na Miče Baba Milkića, jednog od prvih predsednika Gradskog poglavarstva još za vreme Obrenovića i u koju je, kako se spominje, davan prvi nemi film u Leskovac (sg “Madera“ kude je), pa Litrićeva kafana do Maznićevu apoteku. S desne strane otkud Vašarište nakud Široku čaršiju bile su – kafana na Tozu Trenku, kafana “Beli orao“ na Đoku Valjačku, pa kafana koju je držaja Tihomir Ilić, ondak kafana “Crna Trava“ na Blagoju Trenku, pa javna kafana “Palas“ na Vlajka Ćure koju je dugo vreme pod kiriju držaja Slavko Bibac, pa javna kafana na Dragoljuba Stefanovića Lejče, pa opet javna kafana na Jovana Nikolića Londonca, ondak „Ličanska kafana“ na Mile Stojanovića Beljaka, a pod kiriju gu držaja Blagoja Glavonja, ondak kafana na Uroša Mladžinoga, kafana “Orijent“ na Miku Slezenku, pa kafana na Leku Slezenku i – Tupodupska kafana na Jordana Stefanovića, zvanog Tupodupac.
Tupodupci gi vikav za toj što gim prazno – pozadi! I neki rekja:
-,A, bre – oni imav tupo dupe!
I toj gim ostalo ko nadimak – Tupodupci. Antanasije Tasić Tupodupac – bija je zemljoradnik i napravi kuću u Mlinsku ulicu, žena mu Marika od Pop Mičićevi u Široku čaršiju, deca Vaska, Jordan Stefanović Tupodupac, Jula, udata za Miku Cvetkovića Lešnjaka, kafedžiju i podrumdžiju i Kata Tupodupska – odade se za Tomislava Stankovića, zvanog Toma Boka na Žitni pijac.
U toj vreme kafane nesu mogle da radiv bez vinarski podrumi, bez pivare i ledare. U Leskovac su bile dve ledare – edna je bila pored reku, a druga je bila u sastav Pivare u centar grada – toj je prvo bila Kukarova Pivara i ledara, pa kad propade – bila je kod banku. Najviše akcije imali su Dušan Petković, trgovac, Milan Nikolić, limar i nekolko sitni akcionari, a direktor i akcionar u Pivaru bija je Tasa Stefanović. S leve strane, kad se uđe u Pivaru, bili su kazani kude se kuvaja ječam, a s desne strane bačve odokle je pivo prebacivano gore na sprat – tuj su bile staklene bačve i tuj su se flaše punile s pivo.
Tg se mlogo tražila soda u sifoni za špriceri – i klakeri ss stakleni klikeri (soćke) na otvor – ss prs pretisneš soćku i flaša se otvori. Bile su dve jake sodadžijske radnje – ednu su držali braća Dobrosav i Slobodan Coka Kostić iz Veliko Bonjince, preko put kafanu “Tri grozda“ na Slavka Kulašana, a drugu radnju držali su Kicini u Podvrce – braća Kostić – Dimitrije, što beše Sokolac i Čeda. Zbog isto prezime i edni i drugi imali su komplikacije kd terav puni i preuzimav prazni sifoni, jer su i jedni i drugi na sifoni napisali „D. Kostić“, a poštom su se sifoni menjali po kafane – ti sg potrefi čiji je čiji i iz koju je sodadžijsku radnju koj sifon. Sodadžije su imali specijalna kola s konjče i taj su kola obilazila kafane pre i posle podne – i tkoj su kafane stalno imale svežu sodu u sifoni od dva litra, od litar i od pola litar.
Kafane nesu mogle da radiv ni bez vinarski podrumi. Podrumi su imali braća Kržalići, pa braća Petkovići – Purcini u Murdžu malu, pa Lešnjakovi – imali su dva podruma i prodavnicu vina na Nišku ulicu. Ali, najveći vinarski podrum bio je na vlasotinački put. Bila je to “AD kompanija – Popović“. U taj, tada najsavremeniji podrum – odvajalo se grožđe po sorte, a imala je i picerija za rakiju.

Sava Dimitrijević

(Fotografija: Kafedžije u Leskovcu na proslavi Svetog Trifuna)

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
jovanka
jovanka
4 godine pre

A Guslina kafana?