Leskovačka premijera filma „Toma“ u SRC „Dubočica“

LESKOVAC

Leskovac će 30 godina od smrti Tome Zdravkovića obeležiti promocijom filma „Toma“ koji govori o ovom umetniku. Projekcija je zakazana za četvrtak , 30. septembar u 20 časova u SRC „Dubočica“. Direktor Turističke organizacije Leskovac Nebojša Kocić kaže da će Leskovčani imati priliku da se upoznaju sa počecima rada ovog boema, vrhuncem slave, njegovim ljubavima koje su bile inspiracija za najveće hitove i njegovim odnosom sa prijateljima.

„Još jednom ćemo dokazati da se Leskovac nalazi na visokoj poziciji na mapi kulturnih događaja u zemlji, jer ćemo ugostiti i eminentnu glumačku ekipu na čelu sa rediteljem Draganom Bjelogrlićem i kompozitorom Željkom Joksimovićem, koji će se pokloniti publici, ali i položiti cveće na spomenik Tomi Zdravkoviću.“

Svaki posetioc koji dođe na premijeru filma dobiće na poklon knjigu „Toma Zdravković – 68 neispričanih priča“. Karte su besplatne, a broj karata je ograničen na 1000 i mogu se podići u Leskovačkom kulturnom centru ili u prostojiama Turistčke organizacije Leskovac, u Šop Đokićevoj kući. Projekcija biti održana u velikoj sali SRC Dubočica uz poštovanje svih protivepidemijskih mera, što znači da će se na ulazu od posetilaca tražiti da pokažu papir da su vakcinisani ili da imaju negativan test na kovid 19. Na samom ulazu u SRC biće postavljen punkt na kome će moći da se uradi brui antigenski test..

Andrea Tošić, pomoćnica gradonačelnika, zamolila je građane da dođu ranije na premijeru filma. Vrata će biti otvorena već u 18 časova, kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve.

Prati
Obavesti me o
guest

7 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Vasa
Vasa
2 godine pre

Toliko o o onom Bjelogrliċu kao osobi koja se gnuša novokomponovanog đubreta koje pokuśavaju da nam podmetnu umesto muzike. Ovo je pravi Bjelogrliċ, koji se u hotelu na filmskim susretima pijan u zoru maklja kao pod seoskom šatrom.
Nula od glumca, reditelja, producenta i čoveka. Toma Zdravkoviċ u glumi.
Da, da, i nemojte da mi Tomu predstavljate kao “nešto viśe od toga”. Dno dna, jedan selski ujče, muzikant, kao i Koce, kao što je sada taj Đani i mnogi drugi.
Da je živ, sad bi pevao naprednjacima.
Tako se od pripadnika polusveta veštački prave stvaraju legende, zato je i Bjelogrliċu plaċeno da radi na odrźavanju mita.
Jb.. te, Srbijo, šta dočeka.
A bili smo Evropljani, pre Evropljana.

Djura Leskovac
Djura Leskovac
2 godine pre
Odgovori  Vasa

Još uvek ne verujem da će Bjelogrlić udostojiti Leskovačku naprednjačku kliku! On je i većinski producent filma, tako da niko ne može da mu naredi da se nacrta u nekom raspalom Sportskom centru u kome ne postoji čak ni ispravan toalet.

Ne bih da komentarišem njegov izliv nasilja u Nišu jer mi je pozadina nepoznata. Svakako da ga ne opravdavam, ali podsećam da i krivično pravo priznaje “afekat” kao olakšavajuću okolnost.

Lično ga smatram osrednjim glumcem, pristojnim režiserom i izvanrednim producentom. A kakav je kao čovek? Nemam pojma niti me to zanima.
U svakom slučaju, Bjela je trenutno svakako najuticajniji čovek srpske kinematografije i verovatno jedan od vodećih u regionu. I to sasvim zasluženo. Kao takvog ga priznaje i IMDb, jer su projekti u kojima je on aktivno učestvovao kao glavni glumac, režiser ili producent, “Vratiće se rode” i “Senke nad Balkanom”, na 49. i 59. mestu svetske top liste.

A sad o Tomi u najkraćem…

– Kada neko otpeva najlepše stihove jednog Konstantina Simonova na takav način kao što je to učinio Toma, prosto mu bilo sve što je zgrešio u životu. A oni koji sebe smatraju bezgrešnima, neka uzmu kamenice pa neka udre po njegovom spomeniku.

– Da li bi da je živ pevao naprednjacima?
Pa zašto da ne peva? Prava kafana je kulturno-ugostiteljsko-politička ustanova koja ne poznaje i ne priznaje politikanstvo, a Toma je pre svega i iznad svega bio etalon za kafanskog pevača.

Pomenuli ste i “selskog ujčeta”. Jedan koji odgovara baš tom opisu je danas otišao u Beograd kako bi navodno Tomi odao poštovanje na njegovom grobu, a u stvari sa specijalnim zadatkom dobijenim lično od gradonačelnika Leskovca.

– Da u saradnji sa Željkom Joksimovićem, navata što veći deo ekipe filma i nagovori ih da večeras prisustvuju projekciji u Leskovcu. Glavna meta je svakako Bjela, jer ako on pristane, svi će doći.

Ali Bože moj… ako je već srpski patrijarh Porfirije bio kod gradonačelnika koji je osumnjičen za pedofiliju i seksualno nasilništvo, zašto ne bi i Bjela došao kod gradonačelnika koji ima najlepšu avliju, najraspevanijeg dživdana, najlepšu džukelu i koji samo povremeno voli da tuče žene i puca im pored glave?

Jbg, svako ima pravo na svoj afekat!

A večeras, nakon projekcije filma na svečanoj večeri o trošku građana Leskovca, gradonačelnik Cvetanović na kraju svečane zdravice s punim pravom može da kaže prisutima:

– Neka digne ruku onaj koga nisam…

Zadnji put uredio 2 godine pre Djura Leskovac
Vasa
Vasa
2 godine pre
Odgovori  Djura Leskovac

Znaš ti dobro da ja nisam mislio na naprednjake u kafani, već na njihove čuvene mitinge gde im peva Brunclikova i ostala estradna žgadija.
I ne radi se ovde ni o čijim grehovima, već o “delu”. Ne radi se ni o tome čije je stihove pozajmljivao. Mogao je pevati na stihove Lorda Bajrona, na stihove Šantića…svejedno. Pevao je, eto, na stihove pomeutog heroja socijalističkog rada. Tebi može da se svidja i da sečeš vene na taj prostakluk, možeš da tu vidiš bogzna kakvu estetiku, poetiku… Uvek će njegova “muzika” biti i isto što i muzika jednog Šaulića i izazivati kod mene jezu i odvratnost. I onaj grč u želucu i stomaku što ne varim to, a svetina me ubedjuje da moram.
Kao što i ti upravo radiš.

Zadnji put uredio 2 godine pre Vasa
Vasa
Vasa
2 godine pre
Odgovori  Djura Leskovac

Tek iz drugog čitanja sam uspeo da do kraja shvatim tvoj užasni komentar, jer mi u prvom pokušaju nije uspelo. Preskakao sam čitave rečenice zbog količine nepodnošljive i jefftine patetike. Je li bre, Đuro! Jel si to zakačio neki novi soj virusa koji muškarca pretvara u babu? Počeo si ko naprednjaci da podmeċeš. Sledeċe što očekujem su kletve u maniru Vjerice Radete. Bezgrešni nek se prihvate kamenica, pa po spomeniku udri, čuj ti njega . 🙂

Samo čitam ali moram da prokomentarišem
Samo čitam ali moram da prokomentarišem
2 godine pre
Odgovori  Vasa

@Vasa, u pogrešnu se crkvu moliš. Taj s kojim pričaš je populista koji voli da ga vole, a njegova želja za time je oogrooomnaa. Mamu bi prodao za nekoliko lajkova. Što sve nas s pravom baca u sumnju da porazmsilimo koilko je on zdrava osoba.Možda je ubica, lopov, pedo…
Ja bih rekao da se po poremećenosti kotira veoma visoko, tu negde kao Faraon.
Neka digne ruku čitalac koji nije ovo shvatio..
Nema takvih,
Odlično.
Ovim poslednjimhteo sam da se uverim koliko je neukusno i prostački citirati prostaka i time dokazati da si isti,ako ne i gori prostak, —-o uvijeno u celofan.

Filmofil
Filmofil
2 godine pre
Odgovori  Djura Leskovac

Imdb nije American Academy Awards koja dodeljuje Oskara, već šturi informativni sajt gde moźe da glasa svaka šuša koja ima internet. Dakle, nema nikakve veze sa filmskom kritikom i kritičarima i nije uopšte merodavan. Čudi me, Đuro, da ti to ne znaš.

Toma
Toma
2 godine pre

Videli smo kako su se mere poštovale na Roštiljijaji. 🤣🤣🤣