Leskovačka Autobuska stanica ide u privatizaciju?

LESKOVAC

Gradonačelnik leskovca Goran Cvetanović rekao je danas, prilikom obilaska Gradske autobuske stanice , čiji je osnivač grad, da bi ona trebalo da bude privatizovana i da tada “ne bi bilo zloupotreba službenog položaja”.

Cvetanović je rekao da će u narednih sto dana da se reši problem postojanja Leskovačke gradske autobuske stanice (LEGAS) i Gradske autobuske stanice (GAS) , dva pravna lica koja postoje na istoj adresi, i da je to neophodno zbog privatizacije.

Na direktno pitanje novinara JUGpressa da li to znači da je namera lokalnih vlasti da privatizuju Gradsku autobusku stanicu (GAS) Cvetanović je rekao da će se videti i da će to, možda, biti javno privatno partnestvo.

On tvrdi da u privatnim firmama nema zloupotreba službenog položaja.

On je danas pred novinarima potpisao ktivičnu prijavu protiv bivšeg direktora GAS-a Gojka Veličkovića zbog, kako je rekao, angažovanje advokata Mileta Marjanovića i kancelarije Petrušić o trošku stanice čime im je, naveo je “omogućena protivpravna korist”.

On je rekao i da je Gojko Veličković ovu dvojicu advokata  platio sa računa GAS-a nešto više od tri miliona dinara kako bi oni zastupali  preduzeće u postupcima otpuštenih radnika koji su tužili GAS.

Cvetanović je rekao da je prvostepena presuda u korist otpuštenih radnika.

“Najmanje što sam očekivao jeste da će zloupotrebiti svoj položaj i da će privatne obaveze rešavati preko preduzeća. Na sednicama Skupštine, on je prikazivao da je stanje pozitivno, ali očigledno se radilo o manipulaciji”, rekao je  Cvetanović dodavši da je ovo prva prijava, i privatno i službeno, koju je potpisao.

Na pitanje JUGpressa da li je Gojko Veličković bez konsultacije sa njim otpustio radnike, Cvetanović je rekao da on nije znao za to.

Cvetanović je ponovio da je Veličković zloupotrebio svoj položaj i da je u preduzeću širio priču kako je gradonačelnik odobrio otkaze, a to uopšte nije bilo tačno.

“Za razliku od Veličkovića koji je ovde držao kolegijum sa dve osobe, ja kolegijum držim svakog ponedeljka sa 50 direktora i tu su svi moji pomoćnici i članovi Gradskog veća. Tako da uvek imam 50 i više svedoka za sve ono što kažem.”

Cvetanović zamera Veličkoviću što je uvek pokušavao da usmeri odbornike u drugi politički blok, a “kad god je bilo teško molio je da mu se pomogne”.

Cvetanović dodaje i da pomenuti advokati zastupaju Veličkovića i u privatnim parnicama vezanim za socijalu.

Sadašnji direktor “Gradske autobuske stanice” Žikica Stojanović tvdi da su advokati Marjanović i Petrušić angažovani zbog radnika koji su nezakonito otpušteni, a koji su tužili ovo preduzeće. Trebalo je da brane preduzeće od tih tužbi.

“Upošljenici su trenutno pred sudskim sporom. Dobili su prvostepene presude kod Osnovnog suda u Leskovcu. Mi, kao preduzeće, smo imali obavezu da podnesemo žalbu na prvostepenu presudu. Sada se slučaj nalazi kod drugostepenog organa Višeg suda i još uvek čekamo ishod. Imajući u vidu da su se dva radnika vratila na posao, očekujemo da će se i ostali radnici uskoro vratiti”, kaže Stojanović.

On dodaje i da raniji advokati koji su bili zaduženi za zastupanje preduzeća su Vlasta Simonović i advokat zvani Panča koji su imali stoprocentnu uspešnost u vodjenju sporova.

“Kada je Gojko Veličković došao na mesto rukovodioca u preduzeću, on im je otkazao punomoćje i uveo je Petrušića i Marjanovića da zastupaju preduzeće. Imamo i informaciju da ti naši advokati koji zastupaju firmu, istovremeno daju sugestije i usmeravaju te radnike sa kojima vodimo sporove, kako bi se lakše vratili na posao.”

 Cvetanović je na pitanje novinara JUGpressa da li je još neko od direktora, sadašnjih ili bivših, u leskovačkim javnim preduzećima, ustanovama ili agencijama angažovao kancelariju Petrušić da ga zastupa, odgovori da on to ne zna.

Cvetanović je rekao da je tu informaciju dobio od direktora Stojanovića i da nije znao da su oni angažovani oko spora sa radnicima.

“Ja nemam takvu informaciju, ali to ne znači da je takva mogućnost isključena”, kaže Cvetanović.

Novinar JUGpressa je takodje pitao i direktora Stojanovića, da li Gradska autobuska stanica trenutno ima pravnika. Stojanović je potvrdno odgovorio i rekao da je pravnik Srdjan Stojković, ali da je on bio isključen iz čitavog postupka sa radnicima.

“Postupak je vodjen protivzakonito, u smislu da nije konsultovan Sindikat koji je bio u obavezi da se izjasni u slučaju sa viškom zapošljenih. Nije uradjen program viška radnika onako kako je propisano u svim zakonskim važećim propisima. S obzirom da je bio po strani i da su angažovani advokati Marjanović i Petrušić, Stojković smatra da tu nema nikakvu odgovornost”, tvrdi Stojanović.

” Uvidom u bilans uspeha za 2016. godinu, može se videti da ovo preduzeće iskazuje dobit u iznosu od 1.053.000 dinara. Ova iskazana dobit je veštački stvorena zbog novčanih potraživanja koja realno nisu naplativa. Tako na primer, dugovanja preduzeća „Andrić komerc“ sa kamatom prelaze 20 miliona dinara. Preduzeće je u stečaju i nema imovinu, što nam govori da je nemoguće naplatiti ovo potraživanje”, rekao je Cvetanović.

S obzirom da u slučaju “Andrić komerc” postoji pravosnašna presuda i nalog za plenidbu imovine, na pitanje novinara JUGpressa u kakvo je onda finansijskoj situaciji autobuska stanica ukoliko se odbije dugovanje u iznosu od 20 miliona dinara, Cvetanović je rekao da ima “informaciju da “Andrić komerc” poseduje kafanu preko puta Vatrogasnog doma, iako možda zakonski nije na njegovo ime.

“Sudski organi koji su to istraživali kažu da “Andrić komerc” na svoje ime trenutno nema ništa” ali nije odgovorio kakvo je finansijkso stanje GAS-a bez tog novca.

 

Veličković je tokom 2015. godine otpustio sedam radnika koji su nakon toga tužili GAS, dodao je Cvetanović.

” Jedan zaposlen je već vraćen na posao uz obrazloženje da direktor nije sproveo zakonsku proceduru prilikom otpuštanja, već je ocena da se radi o direktorovoj samovolji. Prema proceni stručne službe za finansijske poslove, ukoliko i ostali radnici budu vraćeni na posao, preduzeće će imati obavezu da im isplati oko 8,5 miliona dinara na ime neisplaćenih zarada, kao i troškove angažovanja advokata u iznosu od oko četiri miliona”  rekao je Cvetanović.

Prema njegovim rečima, ukupni promet u oblasti saobraćaja juna 2017. godine iznosio je 14.600.000 dinara, zaključno sa aprilom mesecom.

Juna prošle godine to je bilo 13.700.000 dinara, što znači da je  za milion dinara poboljšan promet u oblasti saobraćaja, dodao je Cvetanović.

On je rekao i da  je sadašnji direktor  Žikica Stojanović nasledio dugovanje prema prevoznicima  od oko 4.150.000 dinara, zaključno sa aprilom.

Pojedinim prevoznicima računi nisu bili izmireni od novembra 2016. godine, dodao je Cvetanović

” Uzimajući u obzir da najveći deo prihoda ovog javnog preduzeća dolazi, upravo, od prevoznika, cilj novog rukovodstva bio je da u prvih mesec dana izmiri dugovanje prema prevoznicima”, rekao je on i dodao da je “to i učinjeno” i da “danas ovo javno preduzeće ne duguje prevoznicima i polako vraća poverenje koje je bilo urušeno”.

On je dodao i da dugovanje po pitanju kašnjenja zarada koje je iznosilo 22 miliona dinara, takodje je rešeno zahvaljujući domaćinskom i odgovornom ponašanju rukovodstva. Dugovanje je smanjeno na 19 miliona dinara, a od 15. maja isplaćene su i jubilarne nagrade.

Kao”jedan od prioriteta” rukovodstva on je označio stvaranje uslova za podnošenje zahteva za pribavljanje licence za rad autobuske stanice.

“Novi zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju uvodi obavezu pribavljanja licence za rad bez koje autobuske stanice neće moći da obavljaju delatnost staničnih usluga. Ovo preduzeće je zato pokrenulo inicijativu za upis prava svojine na objektima na grad Leskovac, jer su isti bili u svojini Republike Srbije. U kratkom roku pokrenuti postupak je okončan, i 24. jula GAS je dobio rešenje katastra kojim se vrši upis prava javne svojine u korist grada. Ovo ima veliku važnost, pre svega zbog dobijanja licence za rad autobuske stanice, ali i zbog uvećanja imovine grada”, rekao je Cvetanović.

 

Grad Leskovac je sada zvanični vlasnik Gradske autobuske stanice i s jedne strane, samim tim je uvećana imovina grada. Medjutim, s druge strane već se radi i na umanjenju imovine, jer kako navodi Cvetanović, sada pokušavaju da pronadju “pravi model za privatizaciju GAS-a.”

I državna i gradska imovina se smanjuje, inostrana imovina se uvećava.

“Ono što nama predstavlja objektivni problem je što na istom prostoru postoje dve firme, Legas i GAS. Rešenjem njihovog pravnog statusa, stvoriće se uslovi za pokretanje privatizacije. Rok za rešenje te dileme je narednih 100 dana”.

Odgovarajući na pitanje novinara JUGgpressa, da li GAS zaista ide u privatizaciju, Cvetanović je rekao da su veliki sistemi poput Zdravlja, Aktavisa, Nevene privatizovani i da čitav svet ide u pravcu privatizacije i da grad Leskovac, takodje, mora da deluje u tom pravcu.

“Preduzeća kao što su Toplana, Vodovod, Komunalac, koja su od bitnog interesa za gradjane, treba da ostanu državna, dok grad kod ovog preduzeća nema nikakav interes, jer se tu bori samo sa gubicima i zloupotrebom položaja”.

Kako kaže Cvetanović, zloupotrebe položaja u privatnim firmama nema i tamo se kvalitetnije i bolje radi. On, takodje, dodaje i da ljudima na političkim pozicijama više odgovara postojanje što većeg broja javnih preduzeća, jer lakše mogu da raspodele odgovornost drugim ljudima.

Cvetanović je rekao da “prihvata delimičnu odgovornost za situaciju nastalu u GAS-u”.

 

(Naslovna fotografija iz arhive JUGpressa)

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
HUNTER
HUNTER
6 godine pre

Kako misli da dokaže da su advokati stekli protivpravnu imovinsku korist. Pa ni jedan advokat ne garantuje uspešnost spora.