Leskovac proslavio gradsku slavu

LESKOVAC

Tradicionalno obeležavanje gradske slave Svete Trojice počelo je svečanom arhijerejskom liturgijom koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Niški Episkop Arsenije sa sveštenstvom leskovačke Saborne crkve.

Nakon toga ulicama Leskovca krenula je litija od Saborne crkve do gradskog parka, do Zapisa i nazad do crkve. Kolonu su predvodili sveštenstvo, domaćin slave Predrag Ivanović, pripadnici lokalne samouprave, Vojske Srbije, policije, privrednog i kulturnog života grada, kao i mnogobrojni građani… Obeležavanje slave završeno je obredom sečenja kolača u Svečanoj sali grada Leskovca. U svom obraćanju njegovo preosveštenstvo episkop niški gospodin Arsenije, čestitajući slavu svim Leskovčanima, naglasio da se ovaj veliki praznik, silazak Svetog duha na apostole, tradicionalno ovde održava i litijama kroz grad Leskovac da bi smo na taj način prizvali blagodat Duha Svetoga na grad Leskovac i na sve njegove žitelje.

„Neka je srećna slava, da Gospod da da u narednoj godini najpre pobedimo ovu bolest, pošast, koja je celim svetom zavladala, neka Gospod daruje svima zdravlje i puno uspeha i na ličnom i na porodičnom i na poslovnom planu, svim građanima grada Leskovca.“

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je takođe svim građanima Leskovca čestitao praznik rekavši da je Duhovni ponedeljak dan kojim obeležavamo silazak Svetog Duha na apostole, te nas podseća na važnost vere, očuvanja tradicije, mira i razumevanja.

„Na ovaj sveti dan dužni smo da širimo dobro i da oprostimo loše, da zaboravimo zlo, a da pamtimo ono što je dobro. Ova jedinstvena forma porodične tradicije kod Srba, je prema tumačenju patrijarha srpskog Pavla, i imendan i rođendan, ali ne pojedinca, nego cele porodice, celog naroda. Ona predstavlja znak našeg prepoznavanja i identifikacije, ona je simbol našeg postojanja, simbol našeg imena.”

Gosti lokalne samouprave grada Leskovca bili su predstavnici gradova Bijeljina i Loznica. Domaćin gradske slave sledeće godine biće Žikica Nestorović, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije.

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mare
Mare
2 godine pre

A ko je sledeći domaćin slave…..Gusla ili Mika mali?

Zažuljenko
Zažuljenko
2 godine pre
Odgovori  Mare

Slučajno znam da je Cvetanovićeva velika želja da upozna Kristijana Golubovića i da je Kristijan njegov heroj još od devedestih.

Kurir
Kurir
2 godine pre
Odgovori  Zažuljenko

Obojica umetnici, svako u svojoj disciplini….
p.s. Kad smo kod slave, interesuje me da li su u litiji učestvovali i pripadnici VS i policije drugih veroispovesti i kad smo tačno prestali da budemo sekularna država?

Zažuljenko
Zažuljenko
2 godine pre
Odgovori  Kurir

Ako mene pitate – ne znam, jer se i ja isto to pitam. Posle VIII sednice, mitinga na Gazimestanu, 9 marta, 5 oktobra, kada je pok. Đinđiċ uveo veronauku u škole, dolaskom nazadnjaka na vlast? Ko ċe to znati?
U pravu ste potpuno što pitate za hodžu, sveċenika, rabina, šamana i druge teletabise iz raznih bajki.