Leskovac najzagađeniji na jugu Srbije

LESKOVAC

Vazduh u Leskovcu je od gradova na jugu Srbije bio najzagađeniji, gde je koncentracija najopasnijih PM 2,5 čestica ušla u crvenu zonu, prenose danas Južne vesti.

Merenja sa sajta IQ Air pokazuju da je od jutros Leskovac na drugom mestu po zagađenosti u zemlji – iza Čačka.

Za zagađen vazduh u Leskovcu nadležni su još ranije “optužili” geografski položaj i individualna ložišta, ali s obzirom na to da Leskovac i dalje čeka na postavljanje merne stanice, građani nemaju informacije o zagađenosti vazduha u realnom vremenu, pišu Južne vesti.

Leskovac je mernu stanicu mogao da dobije još 2019. godine, ali prema rečima nekadašnjeg načelnika Odeljenja za kontrolu vazduha Milenka Jovanovića, Gradska uprava Leskovca nije želela da sarađuje u postavljanju merne stanice, pa je ona na kraju postavljena u Vršcu.

Građani podsećaju da merenja na sajtu Grada kasne, ali se nadaju da će u 2023. godini konačno u naselju Dubočica biti izgrađena merna stanica koja će zvanično pokazati kakav vazduh zapravo dišu Leskovčani.

Da je vazduh u Leskovcu izuzetno zagađen tokom zimskih meseci potvrdila su i pamučna pluća koja su prošle zime za samo tri nedelje potpuno promenila boju.

Krajem protekle godine na leskovačkom Trgu postavljen baner sa QR kodom preko koga su građani uz pomoć mobilnog telefona mogli vide u kakvom su stanju njihova pluća, ali se baner u centu tog grada zadržao manje od 24 sata.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare