Leskovac konkurisao za sredstva za energetsku sanaciju individulanih objekata

LESKOVAC

Grad Leskovac je prepoznao potrebu građana i potrebu za finansrianjem energetske sanacije, te se u skladu sa inicijativom gradonačelnika javio po konkursu Ministarstva rudarstva i energetike, rekao je za JUGpress šef Odeljenja za društvene delatnosti i ekonomski razvoj Gradske uprave u Leskovcu Saša Mladenović .

“To je bio javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje programa energetske sanacije i stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koje sprovodi jedinica lokalne samouprave. Javni poziv je bio otvoren do 21. maja i grad Leskovac je konkurisao poslednjeg dana, jer je rok bio relativno kratak, a trebaklo je prikupiti puno dokumentacije za konkurisanje”, objašnjava Mladenović.

Dodao je da je prijava uspešno predata i da se sada očekuje sledeći korak.

“To je odluka ministarstva po pozivu i očekujemo je do polovine juna, da odluče koji će gradovi i opštine učestvovati u ovom pilot projektu. Jer, radi se o pilot projektu i pripremi za veći program koji će ići sledeće godine”, objašnjava Mladenović.

Posle odluke ministarstva o izboru gradova i opština sledi zaključenje ugovora između ministarstva i izabranih opština o realizaciji programa.

“Mi očekujemo da Leskovac bude među tim gradovima, jer smo jedan od malog broja onih koji su potpuno uspostavili sistem energetskog menadžmenta, što znači da je usvojio program energetske efikasnosti, ima imenovanog energetskog menadžera, ima funkcionalni energetski savet, energetski odbor koji redovno održava sednice, a uz to smo pripremili i usvojili na Gradskom veću plan energetske efikasnosti gGrada Leskovca za 2021. godinu, opredelili sredstva za ovaj program iz budžetske rezerve”, kaže Mladenović.

Objašnjava da je ” grad Leskovac iz sopstvenih sredstava izdvojio sedam miliona dinara, a  konkuriše prema ministarstvu za iznos od 6,5 miliona, tako da je ukupan iznos 27 miliona, odnosno 13,5 miliona grad i ministarstvo, a 13,5 budući podnosioci zahteva”.

Prati
Obavesti me o
guest
3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sanja
Sanja
1 godina pre

Ovaj uopšte nije naivan!

Dejan
Dejan
1 godina pre
Odgovori  Sanja

Zašto onda nama za zgradu od prizemlje i tri sprata traže 5.000 eura a fasadu radimo o našem trošku o trošku stanara!!!!! KO JE OVDE LUD?

Marko Spasiċ
Marko Spasiċ
1 godina pre
Odgovori  Dejan

Oċeš li da ja pare koje sam namenio za izolaciju i fasadu svoje kuċe, dam za tvoju zgradu?