Leskovac: Kod “stranih investitora” nema sindikata

LESKOVAC

Takozvani ” strani investitori” , koji su za otvarannje svojih pogona u Leskovcu dobili značajne subvencije iz državnog budžeta, su, izgleda, alergični na sindikalno organizovanje.

Iako u Leskovcu, i Srbiji,  rade već više godina , u fabrikama “Jura”, “Falke” i “Džinsi” nema sindikata.

Komentarišući probleme radnika koji im se često obraćaju povodom osnivanja sindikata u privatnim firmama, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata za više opština sa sedištem u Leskovcu, Jovica Nedeljković. kaže da je “upravo organizovanje sindikata kod privatnika važan zadatak na kome trenutno rade”.

„Firma „Jura“ nema sindikat, već ima samo sindikat zaposlenih koji ne proizvodi pravno dejstvo odnosno nema svojstvo pravnog lica, nema svojstvo pregovaranja i zaključivanja kolektivnih ugovora. Pokušavamo da u tim novonastalim preduzećima napravimo sindikat, počev od „Jure“, „Falke“ i „Džinsi“,  kaže Nedeljković.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Peci
Peci
6 godine pre

Koliko ja znam, sindikati nisu organizvani i u našim firmama, kao što su 4M, Braća Đokić, Ranđelović, Bata Đ, i td. U ovim preduzećima se rade sve subote, 6 dana nedeljno po 8 radnih sati, a sindikati i inspekcije za to “ne znaju”. O poštovanju zakona u Srbiji niko ne brine, tako da nisu samo strane firme problem.
Zanimljiv je podatak da su radnice Falkea bile na obučavanju u Nemačkoj, i da su za to vreme radile na mašinama, kao i ostali radnici u matičnoj firmi, ali za osnovnu platu od dvadesetak hiljada dinara.
Pitanje je zašto se ovde isplaćuju plate koje su desetak puta manje od istih u matičnim preduzećima?