Leskovac dobija Dobrovoljno vatrogasno društvo

LESKOVAC

Dobrovoljno vatrogasno organizovanje u Leskovcu počinje 1932. godine a to prvo osnovano društvo je samostalno radilo do 1945. godine, rekao je danas zamenik komandanta Vatrogasno spasilačke jedinice Saša Jovanović .

On je ove podatke izneo govoreći o osnivanju Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Leskovcu.

„Formiranje dobrovoljnog vatrogasnog društva doneće trajnu korist gradu i poboljšanje životnih uslova svih njegovih stanovnika. Bilo bi dobrovoljna, neprofitna, stručna, nevladina i nestranačka organizacija osnovana na neodređeno vreme, radi ostvarivanja i unapređivanja zaštite od požara, zaštite i spasavanja ljudi i materijalnih dobara ugroženih požarima, elementarnim nepogodama i drugim vanrednim situacijama“ , rekao je Jovanović.

On je zatražio pomoć od ” lokalne samouprave, društveno odgovornih preduzeća i pojedinaca da u skladu sa svojim ovlašćenjima i materijalnim statusom pomognu nabavku opreme za društvo”, kako bi dobilo saglasnost od MUP-a za rad.

Danas je održana sveča sednica Štaba za vanredne situacije povodom Međunarodnog dana civilne zaštite.

Gradonačelnik Leskovca, koji je i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović govorio je o izdvajanjima za ovu oblast života.

„U cilju prevencije ovih prirodnih nepogoda u sanaciju korita reka i kanala kao grad smo uložili 36,5 miliona, dok ulaganja Srbijavoda iznose oko 200 miliona dinara. Trenutno sprovodimo veliki projekat izgradnje rasteretnog kanala Tulovske reke vredan 45 miliona dinara. I siguran sam da ćemo tim ulaganjem prevenirati poplave koje su išle čak do naselja Ančiki i do Bratmilovca, osim onih vanrednih situacija sa kojima se suočavaju i velike svetske sile. Na današnji dan moramo spomenuti i naše heroje, pripadnike vatrogasno spasilačke jedinice. Uvažavajući hrabrost i spremnost da odgovore svim zadacima potrudili smo se da im obezbedimo bolje uslove za rad i posle nekoliko decenija smo uspeli da nabavimo tri vozila u vrednosti od 670.000 evra,“ rekao je Cvetanović.

„Civilna zaštita danas je organizovani odgovor države na situacije koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu. Danas je civilna zaštita koncipirana na nivou Republike i na nivou lokalne samouprave gde na lokalnom nivou funkcionišu jednice civilne zaštite opšte namene, poverenici civilni zaštite, štabovi za vanredne situacije i subjekti od posebnog značaja”, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Leskovcu Ivica Ranđelović

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare