Lep osmeh, zdravi zubi i oralna higijena od najranijeg detinjstva

NIŠ

 

Povodom Svetskog dana oralnog zdravlja Dom zdravlja u Nišu organizovao je prigodnu svečanost u velikom holu ove zdravstvene ustanove.  Četrdesetak  mališana iz dečjeg vrtića “Bambi” I “Bajka” iz Niša , koji pohađaju predškolsku grupu,  došlo u Dom zdravlja.

S njima su se družila lekari Odeljenja za stomatološku zdravstvenu zaštitu predškolske I školske dece.

Oni su im tokom trajanja akcije pokazivali  kako se peru zubići i delili im  zubne paste i  četkice za zube.

Uz zabavu, smeh i poklončiće mališani su naučili nešto korisno I lepo a ujedno su se lepo zabavili.

Akciju je podržali i Pozorište lutaka iz čijeg glumačkog ansambla je došla Barbara Savić koja je na bajkovit način , kao Zubić vila približila deci oralnu higijenu.

“ Želimo da našim najmlađim pacijentima ukažemo koliko je oralno zdravlje mnogo važnije od lepog osmeha , da je važno održavanje oralne higijene . Danas pričamo deci kako se pravilno peru zubići, šta od hrane I koliko često smeju da jedu i koliko bi često trebalo da idu na kontrole kod stomatologa”, rekla je za Jugpress Jasmina Lapčević, šef preventivne i dečje stomatologije Doma zdravlja u Nišu.

Mali Andrija Petković ima četiri godine i svakodnevno pere zubiće. Kaže naučili su ga mama i tata. Pohvalio se poklonima koje je dobio iz Doma zdravlja i rekao da će i ubuduće da pere zube.

Oralne bolesti spadaju u najčešće hronične bolesti.  Istraživanja pokazuju da deca nevode dovoljno računa o higijeni usta. A kako kažu stručnjaci , potrebno je najmanje dva puta dnevno prati zube da bi se zdravlje kompletnog organizma moglo očuvati. Lep osmeh, zdravi zubi znači I zdrav organizam. Potreba za edukacijom postoji od najranijeg detinjstva.

Ovo je samo jedna od akcija koja su se tokom prethodnih dana organizovale povodom Svetskog dana oralnog zdravlja. Predavanja o načinu održavanja oralne higijene sa demonstracijama organizovale su se I u mnogim osnovnim školama u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare