Lekić je disao novinarstvo

BEOGRAD

Slaviša Lekić bio je oštar da boli, previše hrabar, ako takva kategorija uopšte postoji, strastven, neumoran i uporan, živeo je i disao novinarstvo, rečeno je danas na komemoraciji tom novinaru i nekadašnjem predsedniku Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Novinarka Tamara Skrozza je rekla da ako je tačno da neki ljudi žive samo da bi radili posao koji vole, da je onda Lekić bio školski primer za to, “što u novinarstvu u Srbiji znači da se odričeš konvencionalne i udobne privatnosti”.

Ona je navela da u novinarstvu, slično Lekiću, ima još onih koji imaju talenta, volje i snage da se probijaju kroz mulj u kojem su prinuđeni da rade, ali da su retki, “ako ih uopšte ima”, oni  što “seku rečima, psuju bez psovke, čiji tekstovi imaju zvuk, miris i ukus, koji jednom rečenicom uzburkaju čaršiju, a svakim filmom kompletnu medijsku i političku scenu” kao što je to Lekić činio.

Novinar Nenad Zorić je na komemoraciji u Dorćol placu istakao da je Lekić bio opozicija “svim vlastima”, što je “možda dobro za novinara jer te tapšu po ramenu, ali je loše za čoveka”.

Zato je sigurno, naglasio je Zorić, “ma šta ovih dana čuli – Slaviša nije bi ničiji do svoj”.

Zorić je rekao da je magazin “Status” bio Lekićevo životno delo i da je “Status” odgovor od čega je umro, dodavši  da je od Lekića učio o novinarstvu i životu.

Dodao je da je Lekić poštovao svoje nekadašnje urednike i da je učio novinare kao što su ti urednici učili njega: da uporede tekst koji su posali sa onim koji je objavljen, a da “sve ostalo pokupiš u kafani, a to sve je bilo baš sve”.

Novinar Ivan Mrđen rekao je da je Lekić prema novinarstvu imao strasti dovoljno ne za jednog čoveka nego za čitave redakcije.

Mrđen je istakao da je, kao prvi Lekićev urednik, imao sreću da je Lekić upravo njemu doneo prvi tekst koji je napisao i da ga je prepoznao i objavio u tadašnjim “Omladinskim novinama”.

Mrđen je dodao da iako niko četvorice košarkaša koje je Lekić pomenuo u tom tekstu i predvideo im blistavu budućnost nije napravio zapaženiju karijeru, za razliku od Lekića čiji su mnogobrojni tekstovi, komentari i intervjui potom usledili.

Lekić je biti sahranjen u utorak u 15 časova na Novom bežanijskom groblju.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare