Lekari sa Klinike za kardihorirgiju otkrivaju i infektivne bolesti

NIŠ

   U laboratoriji klinike za kardiohirurgiju UKC Niš tim docenta dr Milana Lazarevića uveo je još jednu savremenu metodu za detekciju infektivnih i seksualno prenosivih bolesti, pre svega AIDS i Hepatitisa ali i drugih oboljenja – herpesa, hlamidije, gonoreje i humanog papiloma virusa, saopštio je direktor Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić.  

                              „HIV-1 test, koji je počeo da se radi na našoj klinici, čini sastavni deo u lečenju AIDS-a i ova metoda pruža najranije i najtačnije indikacije uspeha lečenja. Do sada su se uzorci slali u Beograd i na rezultate se dosta dugo čekalo. Od sada pacijenti u Nišu i sa Juga Srbije istog dana od uzorkovanja dobijaju rezultate na osnovu kojih se odredjuje dalji terapeutski pristup. Analiza i dijagnostika je 95 posto kompjuterizovana te je mogućnost za grešku svedena na minimum“, kaže dr Dragan Milić.

                          Milić dodaje da se u većini zemalja u svetu  radi kvalitativno ispitivanje manuelnim putem a ne automatizovano kao kod nas, što povećava rizik od greke.                            „Ovo je još jedan dokaz da u Nišu naši mladi stručnjaci mogu da rade najzahtevnije i najkomplikovanije metode dijagnostike i lečenja.Samo im treba dati šansu“, ističe dr Dragan Milić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare