Lebane: Besplatan prevoz učenicima poboljšao pristup obrazovanju

LEBANE

Odlukom rukovodstva opštine Lebane kojom se finansira prevoz dece sa teritorije opštine Lebane u osnovne i srednje škole u Lebanu postigao je inzvanredan rezultat ove godine sa oko 80% upisane dece u lokalne srednje škole, saopšteno je iz uprave te opštine.

Opština Lebane je školske 2020 – 2021. godine prepoznala izazove s kojima se suočavaju učenici i njihovi roditelji prilikom putovanja od porodičnih domava do škole i natrag, ograničenim pristupom prevozu u nekim naseljima, opština je odlučila da preuzme odgovornost i obezbedi im besplatan prevoz. Odnosno da sve finansira iz svog budžeta.

Direktori škola su naglasili da je uvođenje ovog programa imalo značajan uticaj na pristup obrazovanju. Učenici imaju mogućnosti da sada redovno prisustvuju nastavi i ostvare svoje potencijale. Besplatan i redovan prevoz je smanjio troškove porodicama i doprineo povećanom broju dece koja iz godine u godinu upisiju lokalne srednje škole. Takođe, smanjen je broj izostanaka učenika i pohađanje nastave je redovno.

Ova inicijativa, zajedno sa ostalim podsticajima kojima opština Lebane motiviše i nagrađuje mlade, učenike i one koju postižu najbolje rezultate tokom školovanja ima dugoročne pozitivne efekte i doprineće razvoju zajednice gde će mladi sa svojim idejama i sposobnostima ostajati u svom mestu, navode iz opštine . (kraj) LO/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare