Lalinčani više ne žele da ćute: Nebriga gradske vlasti prevršila meru

NIŠ

U selu Lalinac nagomilani problemi izazivaju opravdano nezadovoljstvo građana: tri su akutna i traže hitno rešenje.
1.Zdravstvena ambulanta

Selo Lalinac sa oko 2500 stanovnika, u kome se sve više dece rađa, i postoji volja meštana za razvojem, kome gravitiraju i susedna sela, nema zdravstvenu ambulantu. Iako su mnogo puta ukazivali na potrebu ostvarivanja svog prava na zdravstvenu zaštitu, gradske institucije su ostajale neme, i sam Dom zdravlja, uvek pod izgovorom da nema novca. Međutim, Lalinčani traže da se samo postojeća zgrada Veterinarske ambulante, koja je već 20 godina zapuštena, stavi u funkciju građana, i umesto da predstavlja ruglo, kao danas, bude na korist i ponos selu. Za to su potrebna minimalna ulaganja, i malo dobre volje.

  1. Problem odlaganja smeća i divljih deponija

Zašto Grad ne reši, već jednom, problem divlje deponije, koji ugrožava životnu sredinu, i endemske biljne vrste u Lalinskim pojatama? Zar je to toliko teško? Meštani traže više kontejnera, oni će najbolje znati gde će ih postaviti i kakve su im potrebe. Umesto rešavanja problema, čelnici opštine prebacuju odgovornost na Lalinčane.Tako se ne postupa sa građanima. Vlast je dužna da o ljudima brine, a na da mole za ono na šta imaju pravo.

3.Savet građana
Lalinčani očigledno nemaju institucionalni kanal za rešavanje svojih problema. Savet ne obavlja svoju statutarnu i zakonsku funkciju, nije servis Lalinčana, već puki servis partije na vlasti. To je neprihvatljivo. Uska manjina uzurpirala je interes celog sela. To je nedopustivo.Zato su
vredni i pošteni meštani sa razlogom ljuti. Potrebno je da Savet bude reprezentativniji i počne da radi u interesu sela.

Lalinac je mesto sa ogromnim ljudskim i poljoprivrednim potencijalom. U to se GrO Dveri Niš uverio na tribini u razgovoru sa meštanima, na koju smo pozvani da čujemo njihove probleme. Tribina je održana u zapuštenom Domu kulture, koji je u katastrofalnom stanju. Problem uzurpacije tog javnog prostora je posebna tema.

Mi apelujemo da Grad krajnje ozbiljno sagleda situaciju, da ne ponižava Lalinčane jevtinim asfaltom, i krene da rešava goruće probleme. Odmah. Dveri će pomoći na svaki način da se ovi problemi što pre reše, navodi se u saopštenju Dveri.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare