Lajčak izneo detalje o francusko-nemačkom predlogu

PRIŠTINA

Miroslav Lajčak je u Prištini izneo detalje o francusko-nemačkom predlog

“Ima 11 tačaka, moramo da okončamo krizu dogovorom”, rekoa je izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak koji je večeras, u intervjuu za Klan Kosova izneo je neke informacije o evropskom predlogu, poznatom kao francusko-nemački predlog, o kome se razgovara sa Kosovom i Srbijom za postizanje sporazuma o normalizaciji.

Lajčak je rekao da plan ima 11 tačaka i da je cilj EU da se ovim planom zaustavi ciklus kriza. On je rekao da se na poslednjem sastanku u Vladi Kosova sa premijerom Aljbinom Kurtijem o planu razgovaralo dva i po sata.

„Sastanak je bio opsežan i dug za ovaj plan. Cilj je da se zaustavi ciklus kriza. U ovom planu ima 11 tačaka. Razgovarali smo o predlogu uopšteno. Dva i po sata je dovoljno vremena za razgovor o predlogu i međunarodnom kontekstu. Bilo je promena, jer kao što sam rekao posle prve verzije, posetio sam Prištinu i Beograd i ugradili smo komentare. Međutim, filozofija plana se nije promenila“, rekao je Lajčak na TV Klan Kosova.

Lajčak je rekao da predlog ima za cilj da okonča krize između dve zemlje sporazumom Kosova i Srbije. „Nacrt je izrađen sa ciljem normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Imali smo šest kriza od prošlog leta i to oduzima mnogo vremena i energije i vraća nas na putu napred“, rekao je dalje Lajčak.

On je naveo da se o predlogu posebno razgovara sa Kosovom i Srbijom i izrazio očekivanje da će, kada se strane sastanu, predlog postati dogovor.

„O planu razgovaramo odvojeno sa strankama. Očekujemo da kada ih ujedinimo oni prihvate, potpišu i sprovedu sporazum. Mi smo partneri, ne dolazimo sa pretnjama i ultimatumima. To je zaista ozbiljna grupa i imamo najbolju nameru da odnose Kosova i Srbije zaista podignemo na bolji nivo“, rekao je on, prenela je Gazeta Express.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare