Laboratorija malih kulturnih programa u biblioteci

LESKOVAC

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ je u okviru projekta „Laboratorija malih kulturnih programa“, koji je pokrenulo udruženje mladih KoLAB iz Leskovca, organizovala tri programa u svojim ograncima u u Vučju, Predejanu i Brestovcu. „Recept za bajku“ održan je u Vučju sa zavičajnim piscem Stefanom Mitićem Tićmijem. Razgovor je vođen o stvaralaštvu, filmu i pozorištu sa fokusom na poslednji autorov roman „Guguto Memeto“. Učestvovali su učenici od od petog do osmog razreda OŠ „Bora Stanković“ iz Vučja i isturenog odeljenja iz Bunuškog čifluka sa nastavnicama Marinom Dinić, Milenom Stanojević i Marijom Jovanović, kao i učenici OŠ „Svetozar Krstić-Toza“ iz Vučja sa profesorom Draganom Đorđevićem.

U stacioniranom ogranku u Predejanu održan je program „Savremeni recepti za kulturu“ u kome su gosti bili Stefan Mitić Tićmi, pisac i Vladan Trkulja, digitalni umetnik i preduzetnik sa više od osam godina iskustva u razvoju različitih vrsta digitalnih proizvoda i aplikacija, sa fokusom na digitalizaciju kulturnog nasleđa. Ovaj program bio je podeljen u dva dela. U prvom delu pisac Stefan Mitić Tićmi pričao je sa učesnicima o tome šta sve može da inspiriše za pisanje i kako podstaknuti kreativnost i književno stvaralaštvo. Održano je i predstavljanje književnog opusa Stefanovih najčitanijih knjiga za decu i mlade. Drugi deo programa odnosio se na digitalno stvaralaštvo, u kome je Vladan Trkulja predstavio kulturno nasleđe Leskovca i savremeno digitalno stvaralaštva kroz konkretne primere leskovačkog kraja u tehnologiji virtuelne stvarnosti – Virtuelna šetnja leskovačkom čaršijom. U programu su učestvovali učenici od petog do osmog razreda OŠ „Aca Sinadinović“ iz Predejana sa nastavnicom srpskog jezika Jasminom Anđelković.

U ogranku biblioteke u Brestovcu realizovan je program pod nazivom „Savremeni recepti za kulturu“ u kome su učestvovali Marko Stojanović, stripski scenarista, publicista, prevodilac, izdavač, organizator Balkanske smotre mladih strip autora u Leskovcu i predavač u leskovačkoj Školi stripa „Nikola Mitrović Kokan“ i Vladan Trkulja, digitalni umetnik. I ovaj program bio je podeljen na dva segmenta. U prvom segmentu Marko Stojanović je sa učesnicima programa razgovarao o tome kako se priprema strip scenario i pomogao im da naprave svoj prvi strip. Drugi segment programa odnosio se na digitalno stvaralaštvo, u kome je Vladan Trkulja predstavio kulturno nasleđe Leskovca. Učestvovali su učenici starijih razreda OŠ „Branko Radičević“ u Brestovcu. (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare