Kuzović (Oslobođenje): Kredit za metro je Vučićeva trgovina za Kosovo!

BEOGRAD

Profesor doktor Duško Kuzović u saopštenju ispred pokreta Oslobođenje komentarisao je najavu Aleksandra Vučića o razgovoru sa Emanuelom Makronom, o budućem beogradskom metrou. Tom prilikom Vučić je napomenuo da je finansiranje rešeno uz 80 miliona evra iz trezora francuske banke, kao i da će ostatak novca biti obezbeđen preko komercijalnih banaka.
„Ovo zaduženje Srbije dolazi u vreme kada se ozbiljne države ne zadužuju i kada ne kupuju stvari koje im ne trebaju. Ako se na svakom koraku vide dokazi da su pojedine nabavke koje se plaćaju iz budžeta i po 30 puta preplaćene, sve nas navodi da i ova nabavka državnim novcem u sebi sadrži najmanje 50% provizije“, naglasio je Kuzović i dodao:
„Ovako velika nabavka državnim novcem nije odobrena ovlašćenjima koje imaju ministri u Vladi, već se treba proveriti na referendumu građana. Građani treba da odluče da li je trasa metroa o kojoj se govori prihvtljiva za većinu ili nije, da li su uslovi tendera jasni i da li je ova nabavka u ovom trenutku neophodna. Zašto? Pa građani će da vraćaju dugove i za troškove izvođača, a i za proviziju za obavljen posao, o kojoj se sve više govori“, rekao je prof. dr Duško Kuzović.
Takođe, najavljeno je da će centralna tema razgovora između Vučića i Makrona biti u vezi sa Kosovom i Metohijom.
„Očigledno je da je ovaj kredit za metro ustvari trgovina za Kosovo“, objasnio je Kuzović.
Takođe, on je dodao i da je neprihvarljivo da se građani isključe iz odluka koje su u vezi sa novcem.
„Cinično je i uvredljivo da se građani isključe iz svih odluka koje podrazumevaju novac (i proviziju) a uključe u marginalne odluke kao što je izbor izgleda vagona. Od trenutka uvođenja vanrednog stanja do danas 6000 računa domaćih preduzeća je blokirano. Privreda domaćih preduzeća je u strmoglavom padu. Naše firme se blokiraju i otpuštaju radnike jer naša Vlada poslove u zemlji, koje finansira iz kredita koje će plaćati samo domaće stanovništvo, daje strancima. Do skora su se ovakve odluke nazivale – veleizdajom“, zaključio je prof. dr Duško Kuzović ispred pokreta Oslobođenje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare