Kurti: Nikada nisam rekao da su Srbi genocidni

 

BRISEL

“Vrlo mali napredak”, izjavio je Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, na kraju susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin) u Briselu 19. jula. Atmosferu tokom susreta je opisao kao napetu.

“Sastanak je bio težak i pokazao je vrlo različite pristupe prema normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Kao posledica toga, danas smo postigli vrlo mali napredak. Razgovarano je o nekoliko konkretnih predloga, ali jedini ishod koji danas mogu izvesti je da će se dijalog nastaviti”, izjavio je Lajčak.

On je potvrdio da će se krajem avgusta sastati pregovaračke ekipe, a da će naredni susret lidera biti održan u septembru.

Kurti i Vučić sastali su se mesec dana nakosvog prvog sureta, takođe u Briselu, organizovanog u cilju oživljanja dijaloga Kosova i Srbije. Uz posredovanje EU dijalog se vodi od 2011. godine, uz zastoj od novembra 2018. do juna 2020. zbog krize izazvane uvođenjem kosovskih taksi od sto odsto na proizvode iz Srbije, a potom ponovo zbog turbulentih političkih prilika na Kosovu. Od marta 2021. na mestu pregovarača sa kosovske strane je Vlada Aljbina Kurtija, čime je započela i nova faza u dijalogu.

Normalizaciju odnosa obema stranama EU postavila je kao najznačjniji uslov za njihov dalji evrointegracijski proces.

Kurti: Vučić laže

Kurti je ocenio da se atmosfera nije razlikovala od prethodnog sastanka, koji je održan 15. juna. On je negirao Vučićeve navode da je odbio da prihvati deklaraciju u kojoj će se strane obavezati na uzdržavanje od akcija koje bi ugrozile bezbednost na terenu.

“Ovo je laž. On [Vučić] laže, jer mi smo tražili da se uvrste i reči ‘mir i stabilnost’, a ne samo bezbednost. Razlog zašto nemamo zajednički stav jeste zato što je srpska strana odbila izraz ‘suočavanje sa prošlošću’, iako je to prihvatila evropska strana. Tu je problem”, izjavio je Kurti, ocenivši da predsednik Srbije “lično doživljava problem suočavanja sa prošlošću”.

On je priznao da je pred Vučićem govorio o genocidima nad Albancima, ali je precizirao da nikad nije govorio o Srbima kao o genocidnom narodu.

“Ovo [1998-1999.] nije prvi zločin i prvi genocid. Imamo dugu istoriju gde je Srbija kao država činila genocid, ne Srbi. Ja nikada nisam rekao da su Srbi genocidan narod. Kažem da je Srbija, kao država, izvršila genocid. Institucionalno vođstvo države Srbije jeste odgovorno za genocid”, izjavio je Kurti.

S tim u vezi je pomenuo da je jedan od tri pravna savetnika Vojislava Šešelja tokom njegovog suđenja pred Haškim tribunalom bio upravo Aleksandar Vučić. Šešelj lider radikalne stranke, koju je Vučić napustio 2008. godine, da bi učestvovao u formiranju Srpske napredne stranke (SNS), osuđen je u Hagu za ratne zločine.

Kosovski premijer je naveo da je na sastanku poklonio predsedniku Srbije tri knjige o zločinima Srbije prema Albancima, a da je od beogradskog sagovornika “kao poklon dobio samo uvrede”.

On je istakao da će se kosovska vlada pobrinuti da svi građani Kosova ostvare svoja prava, te da je protiv bilo kakvog nasilja nad njima, “pogotovo prema manjinama”.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare