Kurc plaćao medije?

BEČ

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc i njegovi najbliži saradnici osumnjičeni su da su novcem poreskih obveznika plaćali medijima da objavljuju pozitivne članke o kancelaru i njegovoj Austrijskoj narodnoj stranci, saopšteno je danas iz Tužilaštva za korupciju.

Istražitelji su danas pretresli premijerovu kancelariju, kao i stranačke prostorije, zbog sumnje da su Kurc i Austrijska narodna partija preko Ministarstva finansija plaćale agencijama za ispitivanje javnog mnjenja za “isključivo stranački motivisane, a ponekad i nameštene ankete” u Kurzovom interesu.

Osim toga, oni se sumnjiče da su plaćali vlasniku jednog medija Volfgangu Felneru da objavljuje rezultate tih anketa, preneo je Politiko. 

Felnerova izdavačka kuća je reagovala saopštenjum u kome se navodi da se istraga zasniva na “ogromnom nesporazumu”.

Prethodnih dana iz Kurcove partije su više puta najavljivali da će uslediti pretresi njihovih prostorija, tvrdeći da je reč o namernom pokušaju da se nanese šteta stranci i kancelaru.

Bivši generalni sekretar Austrijske narodne partije Andreas Hanger optužio je Tužilaštvo za korupciju da se u njemu kriju “levičarske ćelije” i da podržava političke protivnike vladajuće sttranke.

Hanger nije odgovorio na pitanje novinara kako je onda tužilac koga optužuje da radi protiv njegove partije pre dve godine poslao u zatvor gradonačenika Salcburga, koji je član socijalemokrata. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare