KUPEK 182 : Pet godina Ulične galerije

BEOGRAD

Samo postojanje jedne ulične galerije u samom centru Beograda već je po sebi neka vrsta fenomena, posebno ako pričamo o gradu u kom je sve skučenije živeti, u kom je slobode sve manje i u kom je ulica sve manje i manje naša. A ako pričamo o pet godina postojanja jedne takve galerije onda to zaslužuje, u najmanju ruku, KUPEK. Stoga smo ovaj 182. po redu posvetili Uličnoj galeriji, koja je 20. aprila proslavila svoj peti rođendan. U goste smo doveli Ivu Čukić i Dušana Rajića iz Ministarstva prostora.

Priča o Uličnoj galeriji je priča o ulicama, o povratku slobode na ulice, ali je to priča i o zatvorenoj kulturi, o zatvorenim galerijskim prostorima, ne toliko u bukvalnom koliko u prenesenom značenju. Da nije tako ne bi verovatno bilo ni potrebe za Uličnom galerijom, ali…Nećemo sad onu o babama i mudima.

Tako je kako je i umesto naricanja nad zlom sudbinom valja preduzeti nešto. Tako je Ulična galerija i nastala. Pomalo stihijski, neplanirano, vrlo brzo se shvatilo šta znači jedan takav prostor i danas se u Uličnoj galeriji mogu pohvaliti sledećim:

“Od svog nastanka u aprilu 2012. godine prikazali smo ukupno 83 samostalne ili grupne izložbe, i preko 40 pratećih programa, približavajući savremeno umetničko stvaralaštvo građankama i građanima. Ovaj proces izmeštanja umetnosti u javni prostor omogućio je galeriji veliki broj posetilaca, ali možda bitnije od toga, omogućio nam je da široj publici približimo teme za koje smo osećali odgovornost da o njima govorimo, zajedno sa umetnicama i umetnicima koji su ih predlagali. Tako su često u galerijskom programu svoje mesto zauzimale priče o raseljavanju Roma, o radnicima u propalim fabrikama, životu beskućnika i azilanata, solidarnosti, frustracijama savremenog čoveka, ali i kritički osvrti na savremeno društvo i različite oblike političke i ekonomske moći.”

Kako je priča o Uličnoj galeriji priča o osvajanju slobode i kako je ekipa koja je zaslužna za postojanje Galerije zaslužna i za brojne druge sjajne stvari, koje su stavile Beograd na underground kulturnu mapu, poput Inex Filma, ali i za ukazivanje na sve nepravilnosti i proteste povodom “Beograda na vodi”, nemoguće je bilo ne dotaći se tih tema jer je sve to deo iste priče o Beogradu kao gradu za građane i sve one koji ga vole, a ne gradu privilegovane manjine.

Na kakve su sve probleme nailazili u toku ovih pet godina postojanja i da li se odbrojavaju poslednji dani Ulične galerije pričali smo sa Ivom Čukić i Dušanom Rajićem iz Ministarstva prostora.

KUPEK # 182 o ulicama, o Uličnoj galeriji poslušajte na KUPEK mixcloud kanalu. (https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-182-uli%C4%8Dna-galerija-iva-%C4%8Duki%C4%87-i-du%C5%A1an-raji%C4%87/)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare